Hrvatskih tvrtki nema među 155 dobitnika europskog novca

Autor: Marta Duić , 22. rujan 2014. u 22:01
Tvrtke su mogle dobiti do 50.000 eura za financiranje istraživanja

Naše tvrtke ipak imaju šansu u idućim krugovima natječaja.

Europska komisija objavila je popis prvih 155 malih i srednjih poduzeća (MSP-ovi) koja će primiti sredstva iz novog Instrumenta za MSP-ove vrijednog tri milijarde eura.

Ovaj program Europske unije pokrenut je u sklopu Horizona 2020., novog programa za financiranje istraživanja, a otvoren je za sve zemlje članice Europske unije pa tako i za hrvatske poduzetnike. No na popisu 155 malih i srednjih poduzetnika kojima su odobrena sredstva ( do 50.000 eura) nije nijedna domaća tvrtka. Iz Ministarstva poduzetništva i obrta doznajemo da je iz Hrvatske prijavljeno ukupno devet projekata, ali nijedan od njih nije zadovoljio bodovni prag. Tvrde kako su glavni razlozi prevelik fokus na projekt (umjesto na poslovnu priliku), nedovoljno uvjerljiv prikaz konkurentske prednosti i analize tržišta, nizak stupanj inovativnosti, neozbiljnost prijava te to što su prijedlozi ideja dostavljeni bez adekvatnog koncepta.

 "Iako se čini da je odaziv relativno nizak, treba uzeti u obzir da se radi o specifičnom programu i natječaju koji ima ciljanu publiku tako da se masovni odaziv ne može ni očekivati", komentirali su iz Ministarstva. No tvrde da interes poduzetnika raste iz dana u dan. "To potvrđuju brojni polaznici radionica te velik broj konkretnih upita poduzetnika koji su zainteresirani za prijavu na natječaj", konstatirao je Renato Vrebac, nacionalna kontakt osoba za mala i srednja poduzeća za Horizon 2020 iz Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Inače, to je ministarstvo javnost informiralo o Programu kroz medije te na svojim internetskim stranicama.

Osim toga, 19. rujna organizirana je i besplatna informativna radionica "Obzor 2020 – Prilika za poduzetnike" na kojoj je sudjelovalo oko 150 polaznika. Slične radionica organizirat će i u ostalim gradovima i mjestima. Natječaj je stalno otvoren, s takozvanim cut off datumima, nakon kojih se rangiraju ocijenjeni projektni prijedlozi i donosi odluka o financiranju. Iz HAMAG-BICRO-a doznajemo kako je nakon prvog takvog datuma, svega 317 projekata zadovoljilo kriterije odabira. Natječaj je konstantno otvoren i poduzetnici se mogu prijaviti u bilo kojem trenutku. 'Cut off' datumi za 2014. godinu su: Faza 1: 24. rujna i 17. prosinca; Faza 2: 9. listopada i 17. prosinca. 

Horizon 2020.

Proračun od 80 mlrd. eura

Horizon 2020. je program EU namijenjen istraživanju i inovacijama s proračunom od gotovo 80 milijardi eura koji tvrtkama pruža financijsku podršku kroz sve faze inovacijskog ciklusa. Značajan dio novca namijenjen je poduzetnicima s ambicijom proboja na vanjska tržišta, koji  kvalitetnu poslovnu ideju žele pretvoriti u uspješan proizvod. Odabrani mogu dobiti novac i u drugoj fazi programa, riječ je o iznosu od 0,5 do 2,5 milijuna eura za financiranje inovacijskih aktivnosti poput kao što su demonstracijskih projekata, testiranja, pilot-projekt.

Komentari (5)
Pogledajte sve


…ja vama kažem da taj potajno tranša novac u krajinu, možda kupuju nove traktore

Ovaj ti nije bio u motoriziranoj jedinici.On je bio u cestovnoj jedinici, SOUR pripreme na radnom mjestu operatera na štilovci.


Ovo me bas iznanadilo jer ministar Grcic kaze da smo povukli 127% vise novca iz fondova nego sto je na raspolaganju.

ja vama kažem da taj potajno tranša novac u krajinu, možda kupuju nove traktore

Nema ih na toj listi.

Međutim, među prvima su na listi najgorih poduzeća u Europi.

Bitno je da su prvi.

Ovo me bas iznanadilo jer ministar Grcic kaze da smo povukli 127% vise novca iz fondova nego sto je na raspolaganju.

New Report

Close