Hrvatska od 2013. iz fondova EU povukla 19% novca

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2017. u 21:59
Pomoćnik direktorice Sektora za međuna­rodne poslove i EU HGK Saša Bukovac/Marko Jurinec/PIXSELL

U HGK procjenjuju da će u 2016. godini Hrvatska povući 850 mil. kuna.

Od ukupno 10,676 milijardi eura, koliko je Hrvatskoj na raspolaganju od 2014.-2020. godine iz europskih fondova, u tri i pol godine od pristupanja Europskoj uniji povučeno je 19 posto sredstava, odnosno nešto manje od dvije milijarde eura.

"Iako je Hrvatska dosad povlačila iz EU fondova neznatno više od onoga koliko je uplaćivala, procjenjujemo da će u 2016. godini taj iznos biti gotovo dvostruko veći od prošlogodišnjeg", izjavio je pomoćnik direktorice Sektora za međunarodne poslove i EU HGK Saša Bukovac.  Prema podacima Ministarstva financija, u 2014. godini Hrvatska je iz proračuna EU povukla 584 milijuna eura, u 2015. 556 milijuna eura, dok bi u 2016. taj broj mogao iznositi oko 850 milijuna eura. Razlozi dosadašnjega slabijeg povlačenja sredstava iz EU fondova uglavnom su neuravnoteženost velikog broja projektnih prijedloga i manjak osoblja u nadležnim tijelima te učestale izmjene natječajne dokumentacije, kažu u Komori.

"Važno je utvrditi konkretna područja za koja postoji jasno izražena potreba za sufinanciranjem te, u skladu s time, i raspisivati pozive koji će biti pravovremeno najavljeni", napominje Bukovac. Ovogodišnja bolja iskorištenost EU sredstava primarno je posljedica rasta broja objavljenih natječaja ove godine, jačih administrativni kapaciteta u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondovima, bolje informiranosti, ali i otvorenosti financijskog sektora za pružanje potpore prijaviteljima. HGK je od 2003. godine sudjelovala u 176 europskih projekata ukupne vrijednosti 120 milijuna eura. "Očekujemo da će korištenje EU fondova u RH u novoj godini bilježiti dodatni rast", naglašava Bukovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close