Nakon Vlade, i EIB dao zeleno svjetlo za dubrovačku Zračnu luku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2015. u 12:39
Foto: Hina

Hrvatska bi danas trebala dobiti odobrenje za financiranje EU novcem proširenja dubrovačke zračne luke u Ćilipima, vrijednog 250 milijuna eura, najavio je u srijedu u Varaždinu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Hrvatska bi danas trebala dobiti odobrenje za financiranje EU novcem proširenja dubrovačke zračne luke u Ćilipima, vrijednog 250 milijuna eura, najavio je u srijedu u Varaždinu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, gdje je predstavljao mogućnosti koje pružaju EU fondovi.

Grčić kaže da je to potvrda da ova Vlada radi ozbiljno i da su već sada vidljivi rezultati te da se svakog tjedna započinje sa radovima na nekom od novih projekata.

Predstavljajući okupljenim čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave sa sjevera Hrvatske i poduzetnicima mogućnosti korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova, Grčić je istaknuo da je Vlada povećala apsorpciju sredstava iz ranijih fondova EU-a i to za tri puta više u odnosu na prethodnu.

Grčić je najavio da bi se ovih dana, prema njegovim informacijama, trebao prihvatiti i program ruralnog razvoja, posebno važan za manje sredine.

Potpredsjednik Vlade nekoliko je puta ponovio da je pred svima veliki posao i da Vlada želi vidjeti sredstva iz EU fondova kao glavni izvor financiranja za velike projekte i razvoj gospodarstva. Istaknuo je da su dosada izvori bili proračunski prihodi ili krediti.

"Ovo je velika priča za Hrvatsku i ovo je novi smjer ekonomske i ukupne politike, jer smo dosada sve financirali iz skupih kredita ili prihoda iz poreza. Ovo je prvi puta da dobivamo novce jer smo punopravna članica EU-a i tome se treba s posebnom pažnjom posvetiti i iskoristiti te novce", izjavio je Grčić dodajući da je u slijedećih šest odnosno devet godina na raspolaganju 96 milijardi kuna od čega se 81 milijarda odnosi na bespovratna sredstva iz EU fondova.

Grčić je predstavio mjere i iznose koji su na raspolaganju za pojedina područja, zaključivši da su sredstva iz EU fondova ključni izvori financiranja za izlazak iz krize i daljnji gospodarski razvoj zemlje.

Rekao je i da predstavljanjem programa u Varaždinu završava prvi dio predstavljanja na regionalnoj razini i da se sada kreće na lokalnu.

Osim potpredsjednika Grčića u Varaždinu su na predstavljanju mogućnosti korištenja sredstva iz EU fondova ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kao i još nekoliko zamjenika i pomoćnika ministara.

Komentirajte prvi

New Report

Close