Horizon 2020: Čak 80 milijardi eura za inovativne projekte u Europskoj uniji

Autor: Gordana Grgas , 18. ožujak 2013. u 22:00
24,6 milijardi eura predviđeno je za postizanje izvrsnosti u znanosti

U Bruxellesu predviđaju da će biti dovoljno 100 dana od podnošenja zahtjeva do dobivanja potpore iz programa Horizon 2020 jer će procedure biti jednostavnije i kraće.

Nakon što je 2011. Europska komisija donijela novi paket mjera za istraživanje i inovacije, Horizon 2020, nedavno su otvoreni i pozivi stručnjacima svih djelatnosti koji žele sudjelovati u oblikovanju tog programa. Horizon 2020 provodit će se od 2014. do 2020. godine, a trebao bi objediniti mogućnosti financiranja koje su bile dostupne u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnički razvoj, CIP-Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije, te EIT – Europskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Ukupna vrijednost programa je 80 milijardi eura koje će se usmjeriti na pretvaranje znanstvenih otkrića u inovativne proizvode i usluge koje pružaju povoljne poslovne prilike i mijenjaju život ljudi nabolje. "Program će imati puno jednostavniju arhitekturu i procedure, manje administracje i jednostavniji sustav kontrole, a s obzirom na objedinjavanje, to će značiti da se sve odvija prema jedinstvenim pravilima. Predviđa se da će biti dovoljno 100 dana od podnošenja zahtjeva do dobivanja potpore", piše Marija Tufekčić iz tvrtke Plavi faktor u knjizi koja je upravo izašla "EU – politike & fondovi 2014.-2020."  Pojednostavljivanje procedure, naglašava autorica, bit će posebno naglašeno kod malih i srednjih poduzetnika kako bi im se olakšao pristup i što manje opteretio njihov administrativni i financijski kapacitet.

Horizon će podupirati vodeću svjetsku poziciju EU na području znanosti, za što je osigurano 24,6 milijardi eura, uključujući i povećanje sredstava od 77 posto za vrlo uspješno Europsko istraživačko vijeće (ERC). Pomagat će da se osigura industrijsko vodstvo u inovacijama, za što je predviđen proračun od 17,9 milijarda eura. Time je obuhvaćeno i veliko ulaganje u ključne tehnologije u iznosu od 13,7 milijarda eura, kao i veći pristup kapitalu i potpora srednjim i malim poduzećima. Naposlijetku, 31,7 milijardi eura ići će za rješavanje važnih pitanja u šest područja: zdravstvo, demografske promjene i blagostanje, sigurnost hrane, održiva poljoprivreda, morska i pomorska istraživanja i bio-gospodarstvo, sigurna, čista i učinkovita energija, pametni, ekološki i integrirani transport, borba protiv klimatskih promjena, učinkovitost resursa i sirovine, te inkluzivna, inovativna i sigurna društva.

Odabrani stručnjaci u oblikovanju programa Horizon 2020 moći će sudjelovati tijekom cijelog njegovog trajanja, koji se poklapa s idućim višegodišnjih europskim proračunskim okvirom, ali samo oni koji su iskazali interes do 6. ožujka ove godine. Kao i ostale članice EU, i Hrvatska će ravnopravno moći koristiti sredstva iz Horizona 2020 koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2014. Prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga očekuje se već u jesen odve godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close