HGK uči Crnogorce povlačenju novca EU

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2015. u 22:01
Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, održao je predavanje u Luci Kotor/HGK

Luka Kotor je zatražila HGK da svojim znanjem i iskustvom pomogne u pojašnjavanju i približavanju mogućnosti koje se nude putem EU fondova.

Crna Gora traži hrvatska iskustva kako bi se pripremila za buduće uspješno korištenje kohezijskih fondova koji će im, ulaskom u EU,  biti na raspolaganju.

Crna Gora je počela pregovore za pristupanje EU, a trenutno koriste IPA II pretpristupni program. Uzimajući u obzir potrebe Crne Gore u području prometa, posebice pomorskog, Luka Kotor je zatražila Hrvatsku gospodarsku komoru da svojim znanjem i iskustvom pomogne u pojašnjavanju i približavanju mogućnosti koje se nude putem EU fondova. Kako javljaju iz HGK, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić održao predavanje u Luci Kotor čelnicima ključnih institucija u zemlji.

"Uspješno korištenje EU fondova prilika je za jačanje pozicija u regiji. U uvjetima članstva u EU otvara se snažna prilika za osnaživanje gospodarstva zemlje", kazao je Savić i pozvao kreatore gospodarskih politika Crne Gore da u pripremi EU projekata koriste iskustva i znanja iskusnih hrvatskih konzultanata s realiziranim projektima kojih u Zajednici poslovnih savjetnika HGK ima 180. U prezentaciji su izneseni konkretni primjeri projekata u Hrvatskoj te primjeri dogradnje i modernizacije morskih luka u Cipru, Malti i Grčkoj sufinancirani iz fondova EU.

Luku Kotor je u 2014. posjetilo 387 brodova koji su doveli 317 tisuća turista. Proračun za EU u razdoblju 2014. – 2020. iznosi 960 milijardi eura od čega je 325 milijardi eura rezervirano za distribuciju po državama za poticanje razvoja. Hrvatskoj je u tom razdoblju na raspolaganju 8,6 milijardi eura, da Crnoj Gori 270,5 milijuna eura. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

a za izvlačenje glavi predavač, Nadan, prepošteni Vidošević

New Report

Close