Francuska iskustva u ZARI

Autor: Biserka Ranogajec/VL , 24. rujan 2013. u 21:16
Damir Špehar/PIXSELL

Lokalna zajednica ipak mora dobro odabrati i voditi projekte kako bi mogla povući što više novca, upozorili su voditelji radionice.

Kako izgraditi nogometno igralište, konjički centar ili čak seoski kolni put uz pomoć novca iz Europske unije, neki su primjeri dobre prakse o kojim se govorilo na radionici koju je Veleposlanstvo Francuske organiziralo sa Zagorskom razvojnom agencijom (ZARA). Iako financiranje projekata iz Fonda za ruralni razvoj EU (FEADER) nije identično u Francuskoj i Hrvatskoj, lokalna zajednica ipak mora dobro odabrati i voditi projekte kako bi mogla povuči što više novca, upozorili su voditelji radionice, državni službenici i načelnici općina Jean-Marie Mizzon te Pierre Pelan. Dapače, naglasili su kako Hrvatska može u sličnim programima i u prezentiranim primjerima dobiti i više eura. Jean-Marie Mizzon je kao načelnik općine Basse-Ham s tek nekoliko tisuća stanovnika, radio na projektima koji su “popravljali pogreške iz prošlosti”, odnosno bili namijenjeni područjima koja su nekada imala tešku industriju, rudnike i željezare.

Rudarski bazen

Za današnje umirovljenike trebalo je osmisliti nove sadržaje, a stare objekte konzervirati i naći im nove funkcije. Primjerice, čitav rudarski bazen Moselle pretvoren je u muzej sa ciljem da se sačuvaju tragovi rada u ugljenokopima. Obnovljene su zgrade sa originalnim namještajem te alatima i strojevima za vađenje ruda. Projekt je iznosio 4,2 milijuna eura od čega je iz EU povučeno 1,2 milijuna, a ostalo su dali država i regija, dok je vlasnik projekta Društvo za upravljanje muzejem sudjelovalo s udjelom od 22 posto. Slijedeći projekt koji je više okrenut socijalnoj koheziji bila je gradnja višenamjenskog konjičkog centra s jahaonicom olimpijskih razmjera, trkalištem, spremištem, klubom i stanovima za čuvare i ljude koji se obučavaju što je ukupno stajalo 1,4 milijuna eura. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobiveno je samo 300.000 eura jer fond nije htio platiti za pristupne ceste 494.000 eura što je morala pokriti općina Guenange, dok su ostatak financirali država i regija Lorraine. Projekt je uspio, služi lokalnom stanovništvu i udrugama, u zakupu je jedne privatne tvrtke koja plaća godišnji najam od 20 tisuća eura, ali “uzde držimo mi u općini”, rekao je Mizzon.

No, izgradnja nogometnog igrališta s umjetnom travom je projekt koji nije uspio, ali je sav novac povučen i ne mora se vratiti. Oronulo igralište staro više od 40 godina, općina je odlučila obnoviti umjetnom travom zadržavši stare objekte, svlačionice, parkiralište i prilaze.

Nogometna liga

Ukupni troškovi bili su 638,6 tisuća eura i općina Basse-Ham u njima je sudjelovala s 51,7 posto. Iz EU je povučeno 35 posto (223.500 eura), a ostalo je bilo financirano od regije i jedne privatne nogometne lige. Međutim tek kada je igralište obnovljeno i povučen sav novac iz EU fonda, otkrivene su greške projektanata i izvođača radova. Zbog loše drenaže i odvodnje vode igralište poplavi, a sudski spor općine i izvođača trajat će godinama, smatra Mizzon. On upozorava kako se u Francuskoj dokumentacija mora čuvati obvezno tijekom tri godine nakon posljednje uplate EK, a naknadne kontrole mogu se obaviti čak i deset godina nakon radova. Kako će završiti spor oko igrališta i dalje je neizvjestan iako se Francuzi nadaju da neće vraćati eure.

Ceste

Prikupili 96 tisuća eura

Od ostalih primjera zanimljiva je i izgradnja kolnog puta u jednom selu koji je rekonstruiran u dužini od 980 metara. S putom su bili nezadovoljni vlasnici poljoprivrednih parcela i pojedinci koji su imali obiteljske voćnjake. Put je asfaltiran, a sa strane su iskopani kanali zbog otjecanja kišnih voda. Sve je koštalo 96.677 eura od čega je iz Europsko fonda FEADER došlo 41.562 eura, a ostalo je dala općina Basse-Ham.

Komentirajte prvi

New Report

Close