Fleksibilniji uvjeti za potpore otocima

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2016. u 22:00
Picula pozdravlja odluku da se socijalna pomoć za prijevoz stanovnika iz udaljenih regija uključi u Uredbu o općem skupnom izuzeću/Slavko Midžor/PIXSELL

Politika tržišnog natjecanja važan je instrument djelovanja unutarnjeg tržišta EU, no iznimki mora biti.

Državne potpore ne smiju se koristiti nezakonito, anti-konkurentski i protekcionistički, ali kad je riječ o potpori perifernim regijama i otocima, treba povećati fleksibilnost, poručio je prekjučer zastupnik Tonino Picula u u Strasbourgu, u govoru u Europskom parlamentu tijekom rasprave o godišnjem izvješću o europskoj politici tržišnog natjecanja.

Politika tržišnog natjecanja važan je instrument djelovanja unutarnjeg tržišta Europske unije i treba spriječiti prekomjernu koncentraciju ekonomske i financijske moći u korist malog broja pojedinaca, kazao je. "No, ovi ciljevi često u praksi nisu ostvareni zbog oligopolskog i monopolskog djelovanja. Godišnji gubici zbog postojanja kartela iznose između 181 i 320 milijardi eura, što je otprilike 3 posto BDP-a Europske unije. Ovaj alarmanti podatak jasno ukazuje na potrebu hitne nadogradnje postojećeg pravnog okvira za provedbu ove važne politike", kazao je.

Posebno osjetljivo pitanje su državne potpore, kazao je. "Državne potpore ne smiju se koristiti nezakonito, anti-konkurentski i protekcionistički, ali kad je riječ o državnoj potpori perifernim regijama i otocima, treba povećati fleksibilnost", istaknuo je. Picula je pozdravio odluku da se socijalna pomoć za prijevoz stanovnika iz udaljenih regija uključi u Uredbu o općem skupnom izuzeću, čime se formalno priznaje problem povezanosti stanovnika otoka i udaljenih regija. U tom je kontekstu upozorio i na problem nedavnog prestanka pilot projekta helikopterske medicinske službe u Hrvatskoj. "Oko 30 posto stanovnika Hrvatske, nažalost, nema jednaku dostupnost hitnog medicinskog zbrinjavanja", rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close