Eurozastupnicima u fušu barem 5,8 mil. €

Autor: Ante Pavić , 14. listopad 2014. u 22:01
Dodatne plaće nameću pitanje čije interese zastupaju europarlamentarci

Od 11 hrvatskih zastupnika, njih pet nije prijavilo dodatne prihode od aktivnosti izvan parlamenta.

Nevladina organizacija Transparency International objavila je da oko polovice ukupno 751 zastupnika u Europskom parlamentu uz svoju zastupničku plaću godišnje dodatno zaradi između 5,8 i 18 milijuna eura. To otvara pitanje njihovog sukoba interesa budući da dodatnu plaću zarađuju u različitim industrijskim sektorima pa je pitanje čije interese predstavljaju. 

Nepoduzetni Hrvati
Od 11 hrvatskih zastupnika, njih pet nije prijavilo dodatne prihode od izvanjskih aktivnosti – Biljana Borzan (SDP), Tonino Picula (SDP), Marijana Petir (HSS), Jozo Radoš (HNS) i Ruža Tomašić (HSP AS). Najviše izvanjskih prihoda prijavio je zastupnik ORaH-a Davor Škrlec između 1001 i 7495 eura za osam aktivnosti, koje, između ostaloga, uključuju članstvo u Hrvatskom ogranku Međunarodne elektro-distribucijske konferencije ili u Smart Grid Croatia. Slijedi Dubravka Šuica (HDZ) koja je prijavila dodatne prihode između 195 i 2191 eura za pet prijavljenih aktivnosti, Davor Stier (HDZ) prijavio je prihode između 500 i 1499 eura za četiri prijavljene aktivnosti, a Ivana Maletić (HDZ) prijavila je dodatne prihode između 500 i 1000 eura za dvije aktivnosti – pisanje, predavanja, davanje stručnih savjeta. Andrej Plenković (HDZ) prijavio je prihode između nula i 499 eura na ime dionica Hrvatskog telekoma.

 

45parlmentaraca

navelo je da njihovi prihodi prelaze 10.000 eura

To je i dalje sitniš naspram onoga što neki njihovi kolege zarade godišnje. Euobserver tako piše kako socijalistički zastupnik Renato Soru koji se 2000. našao na Forbesovoj listi  milijardera koji u svojoj milanskoj internetskoj kompaniji Tiscali kao suvlasnik i predsjednik Uprave zarađuje više od 10.000 eura mjesečno.  Dodatni izvori zastupnika samo su okvirni jer je kategorija s najvišom plaćom navedena samo kao "10.000 eura i više" pa Soru zasigurno ima i veću plaću od navedene.  Čak je 12 zastupnika prijavljeno na najvišu kategoriju dok je njih 45 navelo prihode u nekoliko kombiniranih kategorija pa i njihovi prihodi prelaze 10.000 eura. Rumunjski zastupnik desnog centra Daniel Buda također je naveo da su mu dodatni prihodi viši od 10.000 eura mjesečno, baš kao i vođa europskih liberala Guy Verhofstadt koji plaću dobija i kao član odbora direktora belgijske investicijske kompanije Sofina, zatim kao član odbora naftno-plinske kompanije Exmar, ali i kao predsjedatelj odbora Europskog instituta za javnu administraciju. 

Kriju se iza kratica
Francuska liberalka Nathalie Griesbeck članica je 68 različitih pozicija u medicinskom sektoru, navevši da su joj prihodi za svako mjesto u najnižoj kategoriji od nula do 500 eura. Transparency također upozorava da popis obiluje pojmovima kao što je "direktor", "konzultant", "freelencer", "RvC FNO" ili "ASDCM" i sličnim nazivima koji više skrivaju nego otkrivaju zbog čega  je vrlo teško pratiti sukob interesa zastupnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close