Europskim oblakom i internetom stvari do rasta i konkurentnosti

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2016. u 08:05
Carlos Moedas, povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije; Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište

Komisija predlaže povezivanje postojećih nacionalnih i regionalnih inicijativa.

Internet i nove tehnologije mijenjaju naše društvo i gospodarstvo upravo kao što su ih u prošlosti izmijenili parni stroj i električna energija. Zato često tu novu stvarnost superračunala, pametnih mreža i dosad neviđene količine velikih podataka nazivamo četvrtom industrijskom revolucijom. Industrija je najvažniji stup europskoga gospodarstva: dva milijuna poduzeća u proizvodnom sektoru Europske unije zapošljava 33 milijuna ljudi. Ona bitno doprinosi i rastu produktivnosti. Inovacije i tehnološki napredak jamče da će nam industrija ostati konkurentna na globalnoj razini. To vrijedi za svaki industrijski sektor, od zdravstva, energetike i svemirske industrije do prometa i automobilske industrije.

Politički prioritet
Mnogi dijelovi našega gospodarstva brzo su digitalizirali svoje tehnologije i načine rada. Ali neki tradicionalni sektori zaostaju, primjerice građevinarstvo te prehrambena, tekstilna i čelična industrija. To vrijedi i za mnoga mala i srednja poduzeća. Prema procjenama nedavnih studija u sljedećih će pet godina digitalizacija proizvoda i usluga povećati godišnji prihod europskog industrijskog sektora za više od 110 milijardi eura. Za inovacije su potrebna ulaganja pa na globalnoj razini traje žestoka borba za privlačenje privatnog ulaganja u digitalne inovacije.

Zaostajanje si ne možemo priuštiti. U svibnju prošle godine Europska komisija donijela je strategiju o stvaranju pravog jedinstvenog digitalnog tržišta za jačanje uloge Europe u globalnom digitalnom gospodarstvu. Ta je strategija jedan od naših ključnih političkih prioriteta. Zato danas predstavljamo plan kojim europskoj industriji, od velikih tvornica do malih poduzeća, te istraživačima i pružateljima javnih usluga želimo pomoći da maksimalno iskoriste mogućnosti digitalizacije.

Većina država članica EU-a shvatila je važnost digitalizacije industrije i pokrenula inicijative za poticaj i praćenje te preobrazbe. Međutim nijedna se zemlja sama ne može nositi s izazovima globalizacije. Moramo djelovati na europskoj razini. Danas predlažemo povezivanje postojećih nacionalnih i regionalnih inicijativa kako bi se one međusobno ojačale. Važno je strateški pokrenuti javna i privatna ulaganja kao što smo to uspješno učinili planom ulaganja teškim 315 milijardi eura. Isto tako, europskoj radnoj snazi želimo osigurati digitalne vještine nužne za buduća radna mjesta.

Inovacijski potencijal
U svijetu u kojemu su milijarde uređaja kao što su telefoni ili računala sve povezanije, ključno je da sigurno i besprijekorno komuniciraju zajedničkim jezikom: nužna je normizacija. Predlažemo mjere kojima će se normizacija ubrzati i bolje usmjeriti. Zajedničkim normama o tehnologiji 5G, računarstvu u oblaku, internetu stvari te podatkovnoj i kibernetičkoj sigurnosti potaknut će se razvoj i upotreba novih tehnologija, kao što su pametne mreže, mobilne zdravstvene usluge i povezani automobili.

Na postojećoj infrastrukturi stvorit ćemo Europski oblak: jedinstvenu platformu za razmjenu i upotrebu velikih količina podataka. Oblak će isprva biti dostupan samo istraživačima koji sve više digitalno surađuju na globalnoj razini kako bi im se omogućilo da ostvare velika inovacijska postignuća kojima će se pridonijeti europskom gospodarstvu znanja i rješavanju globalnih izazova kao što su epidemije ebole i zike. S vremenom ćemo upotrebu Europskog oblaka proširiti i na poduzeća i javne službe. 

Europa opet predvodi
Međutim, prednosti digitalnog svijeta nisu rezervirane samo za industriju i istraživače. I javne službe, a to u krajnjoj liniji znači građani, osjetit će blagodati smanjenja administrativnih troškova te povećanja učinkovitosti i kvalitete usluga. Prijelaz na e-upravu olakšat ćemo mjerama kojima će se omogućiti u potpunosti internetsko pružanje najčešćih administrativnih usluga kao što su registriranje poduzeća, postupak javnog natječaja i davanje službenog potpisa.

Poduzeće koje bude htjelo poslovati u nekoliko država članica EU-a, u budućnosti će administrativne formalnosti morati obaviti samo u jednoj. Upravo to je cilj pilot-projekta koji ćemo ove godine pokrenuti zajedno s upravama, a koje će navedeno načelo jedne registracije primijeniti na poduzeća koja posluju prekogranično. Europa je dosad bila na čelu svake industrijske revolucije. Udružimo snage kako bi predvodila i četvrtu industrijsku revoluciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close