EU traži da Hrvatska odredi strateške industrije

Autor: Bernard Ivezić , 12. veljača 2013. u 22:00
Ministar Ivan Vrdoljak/PIXSELL

Ne napravimo li strategiju do kraja 2013., ništa od novca iz ERDF-a.

Vlada planira do kraja 2013. godine odrediti koje su kompetitivne prednosti Hrvatske na svjetskoj razini i koje će industrije tretirati kao strateške, najavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na konferenciji "Pametne specijalizacije" koja se u utorak održala u Zagrebu.

Bez toga Hrvatskoj neće biti dostupna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), jednoga od najizdašnijih strukturnih fondova EU. U tom će fondu, naime, od 2014. do 2020. nerazvijenijim članicama biti na raspolaganju 376 milijardi eura ili sedam puta više nego dosad. Vlada je tu imala velike planove, jer je s ERDF-om željela poduprijeti projekte u građevinarstvu, prometu i turizmu. EU, međutim, želi da se većina novca koji će biti odobren Hrvatskoj iz tog fonda koristi za finaniranje inovacija u malom i srednjem poduzetništvu te traži politička jamstva da će Hrvatska tako i postupiti. Vrdoljak kaže da se o konkurentnosti dosad razgovaralo politički, a ne operativno.

"Zato do kraja godine moramo napraviti strategiju takozvane pametne specijalizacije, u kojoj ćemo jasno odrediti područja u kojima ćemo identificirati ključne sektore za razvoj Hrvatske kako bismo mogli povlačiti novac iz ERDF-a", istaknuo je Vrdoljak. O tome će se povesti široka javna rasprava, a od roka se, istaknuo je Vrdoljak, ne smije dostati. EU je za izradu te strategije Hrvatskoj dala 250.000 eura, a projekt je podržao europski povjerenik Johannes Hahn.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hrvatska je davno odredila da joj je strateska industrija drzavna administracija i s time mozemo zadovoljit cijelu EU. U tome smo najjaci.Na 4 miljona stanovnika koliko opcina,zupanija,institucija,agencija,odbora…. pola zaposlenih je u drzavnoj administraciji.

Kakva javna rasprava? Kad ni ministar i njegovi pomocnici nemaju ni trunke znanja ili strateskog promisljanja. Klateri…farmaceutska industrija, brodogradnja….automobilska industrija pardon industrija koja radi za velike auto koncerne uz mizerne marze….sve jedna bedastija ideja od druge. No pricekajmo kraj 2013 da cujemo zbirku bedastoca koja ce rezultirati nicim.

New Report

Close