EU novac za turizam je kao “rasuti teret”

Autor: Josipa Ban /VLM , 28. svibanj 2013. u 19:15
Knjiga "EU fondovi i programi za turizam", daje prikaz fondova iz kojih se razne turističke djelatnosti mogu financirati

Jedini europski program namijenjen samo za turizam je Calypso, čiji je cilj osigurati razmjenu turista izvan sezone, a ostali se projekti mogu financirati iz nekoliko EU fondova.

U EU fondovima turizam je kao rasuti teret, ima ga svuda pomalo, ali nema specifičnog fonda namijenjenog isključivo turizmu, upozoravaju autori nedavno  objavljene knjige "EU fondovi i programi za turizam".

Jedina iznimka je, kažu, program Calypso, relativno nov i malen program, čiji je cilj osigurati razmjenu turista izvan sezone na razini socijalnog turizma. Iako se još ne zna koliko će biti operativnih programa i gdje će se u njima turizam nalaziti, jer smo u procesu programiranja koje bi trebalo biti završeno do kraja godine, ono što se zna je da će turizam biti važan sektor koji će se obilno financirati. Cijeli je niz fondova i programa u kojima se novac za ovaj segment mogu naći, a često se kriju tamo gdje bi ih najmanje očekivali. Knjiga "EU fondovi i programi za turizam", autora Martine Belić i Josipa Štilinovića, daje prikaz fondova iz kojih se razne turističke djelatnosti mogu financirati. Belić i Štilinović tako otkrivaju da se osim u Europskom regionalnom razvojnom fondu, znatna sredstva za turizam mogu naći i u Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj, i to u okviru trećeg prioriteta, razvoj ruralne ekonomije. Naime, objašnjavaju autori, EU želi zadržati ruralno stanovništvo te potaknuti novo doseljavanje u male sredine.

Upravo se ruralni turizam smatra generatorom njihova razvoja, tako da je okvir ulaganja prilično širok. Osim toga, EU fondovi omogućuju ulaganja u cijeli niz drugih aktivnosti koji su u skladu s ciljevima i prioritetima navedenim u operativnim programima. Upravo su ciljevi i prioriteti iz europskog strategijskog dokumenta Europa 2020 od velikog značaja. Tko računa na novac iz EU fondova mora voditi računa da se njegov projekt uklapa u te ciljeve jer se u protivnom  ne može financirati. No, upozoravaju Belić i Štilinović, osim usklađenosti s europskim prioritetima, projekti moraju biti i u skladu s nacionalnim strategijama, što je, u slučaju turizma Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. Osim pregleda fondova, ova vrlo praktična i pregledna knjiga u drugom dijelu korak po korak podučava kako planirati projekt te kako se prijaviti na natječaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close