EP usvojio Junckerov plan

Autor: Tomislav Oharek , 25. lipanj 2015. u 22:00
Ivana Maletić se nada da će Vlada brzo odabrati financijskog posrednika/Marko Lukunić/PIXSELL

Tvrtke će lakše financirati rizičnije projekte.

Europski parlament je prekjučer usvojio regulativa za uspostavu Europskog fonda za strateške investicije (EFSI) u suradnji sa Europskom investicijskom bankom (EIB).

EFSI je ključni element investicijskog plana Europske komisije kojim se namjerava angažirati 315 milijardi privatnih i javnih investicija radi pokretanja europskog gospodarstva. Svrha Fonda je investiranje u rizičnije projekte u području istraživanja, inovacija, energetike, prometne i društvene infrastrukture, obrazovanja i znanosti. "Javite trgovačkim društvima da ako imaju planirane rizične projekte ili projekte koje je teško financirati isključivo privatnim sredstvima, već danas mogu kontaktirati EIB", poručio je Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen.

Kako doznajemo od eurozastupnice Ivane Maletić, druga bitna poruka je da su za implementaciju potrebni i lokalni posrednici za financiranje malih i srednjih poduzetnika preko kojih će se realizirati zajmovi i drugi financijski instrumenti. "Ovo je prilika za Republiku Hrvatsku da unaprijedi financiranje malih i srednjih poduzetnika. Potrebno je odabrati posrednika, to može biti i komercijalna banka, ali preporuka je uključiti razvojnu banku, javiti se EIB-u i organizirati poseban fond za financiranje poduzetnika. Nadamo se da će Vlada barem u ovom biti brza", poručila je Maletić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koja je ovo odbojna osoba!

New Report

Close