EK spremna tužiti Nijemce zbog cestarina

Autor: Tomislav Oharek , 01. lipanj 2015. u 22:00
Predsjednik EK Jean-Claude Juncker/REUTERS

Prema odluci njemačkog parlamenta, strani putnici će godišnje platiti 130 eura cestarina.

Europska komisija razmotrit će pravnu bitku protiv Njemačke zbog najava naplate cestarina stranim putnicima, čime se krše europski zakoni protiv diskriminacije, izjavio je u ponedjeljak predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker.

U razgovoru za Süddeutsche Zeitung, Juncker je kazao da se ne čini da je odluka o cestarini, koju je i sama vlada kancelarke Angele Merkel s podozrenjem donijela u ožujku, u skladu sa zakonima EU-a koji brane diskriminaciju stranaca. "Komisija, kao čuvar ugovora EU-a, sada mora istražiti jesu li ugovori prekršeni, i ako je potrebno, to će učiniti na Europskom sudu pravde", kazao je Juncker.

Prema odluci koju je njemački parlament potvrdio u ožujku, strani putnici će godišnje morati za korištenje njemačkih autocesta platiti 130 eura. Njemački vozači će također plaćati cestarinu, ali će onda imati pravo na istovjetno smanjenje poreza na automobile. Naplata cestarina je projekt ministra prometa Alexandera Dobrindta i njegove bavarske Kršćanske socijalne unije (CSU). Merkelini kršćanski demokrati (CDU) i socijaldemokrati (SPD) bili su skeptični prema tom prijedlogu, a SPD je u izbornoj kampanji 2013. odbacio taj prijedlog iz istih razloga koje sada navodi Juncker.

Dobrindt je prijedlog uvođenja cestarina argumentirao činjenicom da bi to ovoj saveznoj državi donijelo 500 milijuna eura godišnje koje bi se uložilo u infrastrukturu. Predsjednik Joackim Gauck još nije potpisao ovaj zakon, što je obično formalnost, piše jučer Bild koji dodaje da predsjednik već tri tjedna analizira je li taj zakon sukladan njemačkom ustavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close