EK pokrenula anketu za bolje poslovanje poduzetnika

Autor: Marta Duić , 08. rujan 2014. u 22:01
Zahvaljujući potporama, rast je moguć/FOTOLIA

Mali i srednji poduzetnici će sudjelovanjem u ovoj anketi pomoći Europskoj Komisiji u stvaranju kvalitetnijih uvjeta za rast poduzetništva EU.

Što mali i srednji poduzetnici Europe očekuju u budućnosti od Europske unije?

Ovo je postalo ključno pitanje ankete koju od danas provodi Europska Komisija s ciljem produbljivanja i boljeg razumijevanja potreba malih i srednjih poduzetnika i za nadogradnju postojećeg Small Business Act (SBA) koji je trenutno na snazi. SBA je niz mjera dizajniranih za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima i tvrtkama. Na snazi je od 2008. godine i reflektira politiku Europske komisije kojom žele pokazati da su prepoznali važnost malog i srednjeg poduzetništva za ekonomiju čitave Europske Unije. SBA pokušava promijeniti pristup poduzetništvu pružajući im potrebnu potporu u rješavanju problema s kojima se mali i srednji poduzetnici susreću.

Primjenjuje se su svim tvrtkama koje imaju manje od 250 zaposlenika, odnosno prema statističkim podatcima u 99% cjelokupnog poslovanja Europe. COSME je program Europske Unije koji označava kompetitivnost tvrtki malog i srednjeg poduzetništva ( SMEs) koji traje od 2014. do 2020.godine s planiranim budžetom od 2,3 milijardi eura te s ciljem da proizvede barem 25 milijardi eura profita. Program podupire malo i srednje poduzetništvo kroz tri ključna područja, bolji pristup financiranju malog i srednjeg poduzetništva, pristup tržištu i promocija poduzetničke kulture. ˝Kako bi Europa nastavila svoj put prema oporavku moramo osigurati da SBA i dalje služi svojoj prvotnoj svrsi.

Stoga molim sve male i srednje poduzetnike da iskažu svoje mišljenje. Komisija želi vaše ideje i spremna je na sve vaše komentare ˝, istaknuo je Ferdinando Nelli Feroci, povjerenik za Industriju i poduzetništvo. Već se pokazalo kako su mjere propisane SBA dobra baza za SME politiku koju Europska unija pokušava implementirati. Ovaj program podupire zemlje članice Europske Unije da preuzmu efektivna rješenja koja su prethodno pomogla poslovanju i iskoriste ih kao osnovu za vlastita efektivna i kreativna rješenja. U kombinaciji s jakim inicijativama za regulaciju ovaj program je pomogao u prognoziranju ekonomske krize. 

Pet temeljnih stupova EU

U pet temeljnih stupova pomoći malim i srednjim poduzetnicima uvršteni su pristup financijama i tržištu, podupiranje poduzetništva, bolja regulacija i konstantno educiranje poduzetnika. Kako bi ostvarili bolji profit i rezultate mali i srednji poduzetnici se moraju proširiti na nova tržišta te trebaju isplativija rješenja za svoje financijske probleme. Unatoč svom napretku na tom polju, administrativne barijere se trebaju svesti na minimum.

Komentirajte prvi

New Report

Close