Duhanska industrija izvela EU pred sud

Autor: Ante Pavić , 04. studeni 2014. u 22:00
M. Firestone, potpredsjednik Philip Morrisa smatra da je novim pravilima ograničen protok roba

Protiv pravila EU udružili se Philip Morris, BAT i Imperial Tobacco.

Duhanske kompanije dobile su prvu bitku u rušenju novih pravila Europske unije o načinu upozoravanja o štetnosti pušenja na pakiranjima cigareta, izvještava britanski BBC.

Visoki sud Velike Britanije proslijedio je slučaj Europskom sudu pravde nakon provedenog saslušanja u ponedjeljak u Londonu. Philip Morris, BAT i Imperial Tobacco nalaze se među kompanijama koje su se udružile u napadu na legalnost novih pravila o pakiranjima cigareta. Ona propisuju da upozorenja o štetnosti pušenja moraju pokrivati 65 posto prednje i stražnje strane kutije cigareta. Najviši europski sud sada će morati odlučivati je li EU zloupotrijebio svoje pravo u reguliranju duhanske indsutrije i je li djelovao "srazmjerno". Osim toga, odluka Suda pravde imat će i dalekosežnije posljedice jer Sud mora odlučiti i je li nova direktiva u skladu s europskim jamstvom o temeljnim pravima i načelu "supsidijarnosti", odnosno je li ovakvu odluku o zaštiti zdravlja trebalo donijeti na nacionalnoj i regionalnoj razini, a ne razini cijele zajednice.

Duhanske kompanije objasnile su i zašto su slučaj odlučile rješavati pred engleskim sudom – "jer pruža brzo i efikasno sudište privatnim strankama". EU je prilikom donošenja Direktive obrazložila da će nova pravila odvratiti mlade ljude da ekperimentiraju i postanu ovisni o duhanu. Marc Firestone, potpredsjednik Philip Morrisa, izjavio je da nova pravila postavljaju mnoga pitanja o slobodnom protoku roba i konkurencije unutar EU. Dodao je da se EU i duhanska industrija slažu da da duhanski proizvodi moraju biti strogo regulirani, ali i da "mjere moraju poštovati ugovore EU". Europsku sud bi odluku trebao donijeti za dvije godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close