Dosad najveći natječaj od 1,13 milijardi kuna iz EU fondova

Autor: Darko Bičak , 09. travanj 2015. u 22:00
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta/Željko Lukunić/PIXSELL

Očekuje se da će 1,13 milijardi kuna potpora dobiti 130 tvrtki koje će investirati ukupno četiri milijarde kuna.

Za mjesec dana će hrvatski poduzetnici napokon moći početi aplicirati za dosad najveći novac iz Strukturnih fondova EU, a za što im je u sedmogodišnjem razdoblju osigurano 7,5 milijardi kuna.

Ministrstvo poduzetništva i obrta objavilo je u četvrtak prva dva poziva za dodjelu EU sredstava namijenjena malim i srednjim poduzetnicima, ukupne vrijednosti 1,13 milijardi kuna. Resorni ministar Gordan Maras predviđa da će se ovim programom obuhvatiti oko 130 tvrtki čiji projekti će imati ukupni investicijski potencijal od gotovo četiri miljarde kuna. Ovaj projekt je podijeljen na dva dijela te je za program "Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu" namijenjeno 770 milijuna kuna, a za natječaj "Ulaganje u proizvodnu tehnologiju MSP" 361 milijun kuna.

 

7,5mlrd.

kuna dobiti će mali i srednji poduzetnici iz EU fondova u sedam godina

"Minimalni iznos potpore koji poduzetnici mogu dobiti za izgradnju je 1,5 milijuna kuna, a maksimalni 15 milijuna kuna. Potpore za opremanje kreću se od minimalnih 500 tisuća kuna do maksimalnih pet milijuna kuna. Potpore će se moći dobiti do 45 posto vrijednosti ukupne investicije kod malih poduzetnika do 35 posto za one srednje", pojašnjava Maras. Dodaje da je u konkretnom slučaju najniža potrebna investicija za apliciranje na ovom natječaju 1,1 milijun kuna, a najveći iznos nije limitiran.

Prijave na natječaj kreću od 11. svibnja i traju do iskorištenja predviđenog novca, a potpisivanje prvih ugovora Maras očekuje u rujnu. Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Osim ovog natječaja, u MINPO-u najavlju da poduzetnici ove godine mogu računati na još 2,7 milijardi kuna potpora za turizam, poduzetničku infrastrukturu, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda. Svi ovi natječaji bi trebali biti raspisani do ljeta ove godine.

 

1,1milijun

kuna najmanje je investicija za koju se može tražiti potpora

Za usporedbu koliko novca nam stoji na raspolaganju, ministar Maras navodi podatak da su u razdoblju do 2013. hrvatski poduzetnici iz fondova Europske unije mogli iskoristiti 438,5 milijuna kuna, dok im je u financijskoj perspektivi do 2020. na raspolaganju čak 17 puta više novca. Maras je rekao kako vjeruje da će iskoristivost novca biti visoka, a s obzirom na dosadašnju praksu da je iskorišteno čak 99,27 posto ukupno dostupnih sredstava iz Bruxellesa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nesposobni ministar je obecavao isti program krajem 2014 jer je prvi “call” bio zakljucen 22.2. 2014. Eto proslo je vise od godinu dana do iduceg calla za EU sredstva. Da stvar bude gora neaposobni ministar je u prvom callu financirao samo projekte vrijednije od 850 000 Eura- interesantno je pogledati listu odobrenih projekata i vlasnike firmi. Mozda se sprema za zivot nakon SDP vlade u kojoj je jedan od najnesposobnijh u velikoj konkurenciji

New Report

Close