CETA širom otvara Hrvatima tržište Kanade

Autor: Tomislav Oharek , 30. ožujak 2015. u 22:00
Europarlamentarac Tonino Picula/Luka Stanzl/PIXSELL

Sporazum je finaliziran lani, trebaju ga ratificirati vijeće EU i Europski parlament.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula sastao se s glavnim kanadskim pregovaračem za Sveobuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum između EU-a i Kanade (CETA), Steveom Verheulom.

Uz njega su sastanku prisustvovali i veleposlanica Louise LaRocque te konzul Bill McCrimmon. Cilj CETA-e je povećati trgovinu i ulaganja te otvoriti nove mogućnosti za to između dvaju trgovinskih partnera, uz jasan i transparentan pravni okvir. Odredbe CETA sporazuma potencijalno predstavljaju značajnu gospodarsku vrijednost za europske tvrtke i potrošače, a samim time i za hrvatske tvrtke i njezine građane. "Trenutna trgovinska razmjena Kanade i Hrvatske je ograničena djelomično i zato što hrvatski proizvođači plaćaju carine od 15 do 20 posto za pristup kanadskom tržištu, uz sve administrativne troškove, koji su često nepremostiva barijera. CETA je jedan od načina koji bi trenutno loše stanje mogli poboljšati, budući se očekuje da će sklapanjem ovog sporazuma gotovo 99 posto svih carina biti ukinuto", rekao nam je Picula.

CETA će sadržavati i pravila o porijeklu robe, veterinarski sporazum, pojednostavljene procedure odobravanja poljoprivrednih proizvoda, kao i 125  europskih proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla, a na tu će listu biti omogućeno i dodavanje i drugih proizvoda koji taj status zaštite steknu u budućnosti. "U tome vidim potencijalnu korist za hrvatske male i srednje proizvođače, a nadam da će isto pravilo biti dio i TTIP-a", smatra Picula. Zastupnik Picula izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što određena područja nisu nikad bila pitanje pregovora niti su se oko toga postavljali uvjeti. Pregovori o CETA-i finalizirani su prošle godine u rujnu. Da bi bio valjan, sporazum treba ratificirati vijeće EU i Europski parlament, a očekuje se da će se to pitanje naći na dnevnom redu Europskog parlamenta sljedeće godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close