Bruxelles olakšava tvrtkama promjenu pravila o PDV-u

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2014. u 22:00
Tvrtke će imati ravnopravnije uvjete/FOTOLIA

Od 1. siječnja 2015. telekomi će porez plaćati prema mjestu nastana korisnika.

Europska komisija je otvorila internetski portal koji će poduzećima olakšati prilagodbu promjenama pravila o PDV-u koje će na snagu stupiti iduće godine.

Naime, od 1. siječnja na snagu stupaju nova pravila o PDV-u za poduzeća koja prodaju telekomunikacijske usluge, usluge emitiranja i elektroničke usluge krajnjim korisnicima. PDV će se naplaćivati prema mjestu nastana korisnika, a ne prema lokaciji davatelja usluga. Kako ističu iz Europske komisije, novim će se pravilima zajamčiti ravnopravniji uvjeti za poduzeća i pravednija prava na oporezivanje među državama članicama. Na snagu će stupiti i miniservis "sve na jednom mjestu". Na taj će se način poduzećima omogućiti podnošenje jedinstvene prijave PDV-a i njegovo plaćanje u vlastitoj državi članici za sve transakcije unutar EU-a.

Pokrenuti internetski portal olakšat će poslovanje poduzećima koja se odluče na korištenje miniservisa pružanjem informacija o raznim pravilima o PDV-u diljem EU-a. Dio je to trajnog i dosljednog rada Komisije tijekom proteklih nekoliko godina na što bezbolnijem uvođenju novih pravila o PDV-u.Portal o PDV-u dostupan je na internetskim stranicama EK o telekomunikacijim uslugama, uslugama emitiranja i elektroničkim uslugama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close