Bruxelles odmrzava BiH proces integracije

Autor: Tomislav Oharek , 17. prosinac 2014. u 10:28
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, najzaslužnija je za zaokret politike prema BiH/Slavko Midžor/PIXSELL

Od nove vlade u BiH traži se provođenje reforme potrebne za pokretanje europskog integracijskog procesa.

Zemlje članice EU prihvatile su novi pristup prema Bosni i Hercegovini, koji će joj omogućiti odmrzavanje integracijskog procesa nakon što se vodstvo zemlje obveže na provedbu potrebnih reformi.

"Vijeće se složilo oko novog pristupa prema Bosni i Hercegovini na njezinu putu prema pristupanju Europskoj uniji, tijekom kojeg će svi uvjeti morati biti ispunjeni, uključujujući provedbu odluke Sejdić-Finci", kaže se u zaključcima Vijeća za opće poslove, koje okuplja ministre vanjskih poslova zemalja članica.

 

'13Hrvatska

je ulaskom u EU automatski istupila iz Cefte

Obvezivanje na reforme
O novom pristupu se počelo govoriti još proljetos kada je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iznijela takvu inicijativu, a nakon toga su to isto tražile Njemačka i Velika Britanija i sada je to stajalište cijele Unije. EU je promijenio redoslijed poteza koje BiH treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija.Prema novom pristupu od nove vlade u BiH se traži da se pisano obveže na reforme potrebne za pokretanje europskog integracijskog procesa, a zauzvrat će joj biti odmrznuto stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dosad je preduvjet za stupanje na snagu SSP-a bila provedba odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, to jest da se i pripadnicima nacionalnih manjina osigura pravo na izbor za članove predsjedništva BiH. Predsjedništvo BiH pozdravilo je zaključke Vijeća."Čim se o preuzimanju obveza u pisanom obliku postigne dogovor na predsjedništvu BH i kada ga potpišu politički čelnici BiH te podupre parlament BiH, Vijeće će odlučiti o stupanju na snagu SSP-a", kaže se u zaključcima.Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn zaduženi su da redovito podnose izvješće o tome kako BiH ispunjava preuzete obveze.Provedba reformi bit će od ključne važnosti za vjerodostojno podnošenje aplikacije za članstvo. "Kada Vijeće od Komisije zatraži mišljenje o zahtjevu za članstvo, Vijeće će od nje tražiti da posebnu pozornost posveti provedbi odluke Sejdić-Finci", dodaje se u zaključcima.

"Hrvatska je snažan zagovornik proširenja i napredovanja zemalja zapadnog Balkana prema članstvu u EU-u. Bili smo vrlo aktivni i ponavljamo da naš cilj nije spuštanje kriterija za članstvo, nego obrnuto. Spuštanje kriterija bilo bi kontraproduktivno, jer je u našem interesu da djeluje transformacijska ili reformska moć procesa približavanja. Ne zagovaramo spuštanje kriterija nego njihovo ispunjavanje, odnosno pronalaženje načina da se oni dosegnu", rekla je ministrica Pusić, nakon sastanka Vijeća za opće poslove, koje je u utorak prihvatilo zaključke o proširenju.

Konačno do potpisa BiH
Dodala je  da bi odluka o stupanju na snagu SSP-a mogla biti donesena već u siječnju, ako u BiH do tada obave to što se od njih sada traži.Pusić je rekla da bi se slijedeće godine trbalo riješiti i pitanje potpisa BiH potpisa BiH na dodatni protokol na svoj SSP kako bi se u obzir uzelo članstvo Hrvatske u EU-u. Nakon što je Hrvatska ušla u EU-u, 1. srpnja 2013. automatski je istupila iz Cefte. Zemlje jugoistočne Europe koje su ostale u Cefti trebaju potpisati protokole na svoje SSP-e kako bi se u obzir uzeo i ulazak Hrvatske u EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close