Bivši britanski premijer: Brexit se može i mora zaustaviti

Autor: Poslovni dnevnik , 11. rujan 2017. u 21:59
Blair predlaže nove propise/REUTERS

Njegov Institute for Global Change drži da se nove stroge kontrole ulaska migranata iz EU mogu uvesti i bez izlaska zemlje.

Velika Britanija mogla bi uvesti stroge nove kontrole migracija iz Europske unije i pritom ne bi morala napustiti europski blok, ocijenio je bivši laburistički premijer Tony Blair.

Zabrinutost da bi puno migranata moglo imati loše učinke na javne usluge i stanovanje smatra se ključnim čimbenikom zašto su mnogi Britanci lani glasali za izlazak iz EU.

Konzervativna premijerka Theresa May istaknula je da sloboda kretanja stanovnika EU u VB mora prestati. Mnogi pobornici Brexita krive Blairovu vladu za veliki priljev migranata iz Unije od 2004.

Ona je omogućila bez odgode stanovnicima bivših komunističkih država da se dosele na Otok kad su ušle u EU, iako su druge države primijenile dugi period prilagodbe.

"Brexit nije moguće izmijeniti, a da se ne uhvatimo u koštac s uzrocima. Moramo poštovati rezultat referenduma ako ga želimo promijeniti", ističe Blair koji smatra da se Brexit može i mora zaustaviti.

"Možemo ograničiti europsku migraciju promjenom unutrašnje politike, ali i da unutar Europe omogućimo promjenu načelu o slobodi kretanja ljudi", rekao je Blair za Sunday Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close