‘Bez novca zbog Bruxellesa, a ne zbog strategija’

Autor: Marija Brnić , 03. rujan 2013. u 08:30
Novac tek nakon što EK odobri Partnerski sporazum/FOTOLIA

Kašnjenje u povlačenju novca iz fondova EU povezano je s procedurom u Bruxellesu, kažu u Grčićevu ministarstvu.

Kašnjenje Hrvatske u povlačenju novca iz fondova Europske unije u idućoj godini neće biti rezultat hrvatskoga probijanja rokova u donošenju strategija, kako se stječe dojam, nego će to biti povezano i s procedurom u samom Bruxellesu.

Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU objašnjavaju, naime, kako korištenje sredstava iz financijske perspektive EU 2014.-2020. počinje tek nakon što Europska komisija Hrvatskoj odobri krovni dokument Partnerski sporazum, te pripadajuće operativne programe, a njihova priprema, tvrde, odvija se unutar predviđenih rokova. No, iz Ministarstva objašnjavaju kako ni Europska komisija još nije usvojila sam zakonodavni paket za kohezijsku politiku, kojim se definira kako će se koristiti sredstva iz financijskog okvira za sve države članice EU. Tek kada je taj dokument službeno usvojen, članice mogu Europskoj komisiji slati svoje programske dokumente na usvajanje.

To znači, dakle, da Hrvatska u pogledu povlačenja sredstava neće biti iznimka u odnosu na ostale članice. "Usvajanje navedenog zakonodavnog paketa od EK očekuje se do kraja 2013. godine. Rok za ispunjavanje svih preduvjeta, pa tako i izrade strategije pametne specijalizacije, zadan je regulativom Europske komisije i iznosi dvije godine od odobrenja Partnerskog sporazuma, ili do kraja 2016. godine. Stoga nije moguća spomenuta situacija u kojoj Republika Hrvatska zbog rokova donošenja dugoročnih strategija neće biti u mogućnosti povlačiti sredstava iz fondova EU u sljedećoj godini", poručuju iz ministarstva Branka Grčića, uz napomenu da je preduvjet za korištenje novca iz europskih fondova nije vezan uz izradu strategije industrijskog razvoja, a ni strategija pametne specijalizacije nije izravno preduvjet za fondove EU. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma o čemu vi pričate? Za ovu godinu imali smo odobrene polovice iznosa godišnjih sredstava za ESF i ERDF, pa nitko nije ništa pripremio da ih izvučemo! Vjerojatno nas je iznenadio ulazak u EU!! Po dobrom starom običaju!

New Report

Close