Babić i PWC istražuju utjecaj TTIP-a na Hrvatsku

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2015. u 21:59
Ante Babić će studiju raditi s međunarodnim PricewaterhouseCoopersom/Davor Puklavec/PIXSELL

Posao je konzultantima dodijelilo Ministarstvo vanjskih poslova bez javnog natječaja.

Hrvatska je odabrala izrađivače studije utjecaja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) na našu zemlju, a među odabranima je i Ante Babić, koji se kao poznati makroekonomist u javnosti više puta zalagao za po mnogima kontroverzan trgovinski sporazum, piše H-alter.

Na portalu podsjećaju da je posao dodijeljen bez javnog natječaja po principu bagatelne nabavke, a dobili su ga PricewaterhouseCoopers i Babićev Centar za međunarodni razvoj koji bi ga trebali završiti u roku od tri mjeseca.  Procijenjena vrijednost nabave bila je 196 tisuća kuna, odnosno četiri tisuće kuna manje od krajnje granice za nabavu bagatelnim postupkom. Posao je na kraju dodijeljen ponuđačima koji su imali nešto jeftiniju i najpovoljniju ponudu. Riječ je o studiji koja bi, kako je to u Saboru prije koji mjesec rekao Daniel Mondekar, SDP-ov šef Odbora za europske poslove, trebala poslužiti kao jedan od ključnih dokumenata prije eventualnog usvajanja sporazuma u Saboru.

Njime bi se trebalo pokazati kakav će efekt ovaj sporazum imati na hrvatsko gospodarstvo, ali i na koji način bi on mogao utjecati na radnička i socijalna prava, obrazovanje, okoliš, hranu, poljoprivredu. Sam PricewaterhouseCoopers je konzultantski div s 200.000 zaposlenika u gotovo svime zemljama svijeta.  Njihove usluge obuhvaćaju revizije, savjetovanja o osiguranju, porezima, korporativnom financiranju, pravnim pitanjima, smanjivanju troškova poslovanja kompanijama, restrukturiranju poduzeća ili njihovoj privatizaciji. PwC je i član Transatlantskom poslovnog vijeća, jedne od najmoćnijih lobističkih mreža u Bruxellesu, ali i u Washingtonu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close