Apsurd: Dobio europski novac za solarnu elektranu, ali nema kome prodati struju

Autor: Agencija VLM , 20. listopad 2014. u 15:48
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Emil Mucko potpisao je ugovor s IPARD-om “težak” 2,9 milijuna kuna za gradnju elektrane, ali ne može potpisati s hrvatskim otkupljivačem električne energije.

Emil Mucko iz Varaždina uspio je u onome u čemu uspiju tek rijetki – uspio je potpisati 2,9 milijuna kuna “težak” ugovor s IPARD-om o izgradnji solarne elektrane na Muckovim nekretninama u Varaždinu.

Apsurdno

Svu dokumentaciju Mucko je riješio sam, na što je potrošio oko 70 tisuća kuna, a sam bi sufinancirao i izgradnju elektrane. Ovaj vrijedan ugovor ipak ne može realizirati jer Hrvatski operater tržišta energije (Hrote), koji sklapa ugovore o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije, ima popunjene sve kvote.

– Za sklapanje ugovora mora se svake godine podnositi zahtjev za otkup struje i to po principu tko prvi preda zahtjev, taj dobije ugovor i po tome bi svi trebali Novu godinu provesti čekajući s papirima pred poštanskim šalterima. Po mojem mišljenju tu ima dosta prostora za manipulacije, a ono što je još važnije, nije u redu da na taj način propada europski novac. Stalno se žalimo kako ne povlačimo dovoljno novca iz europskih fondova i onda kada netko to učini država ga praktički sabotira – ogorčen je Emil Mucko, koji smatra da bi država trebala osnovati poseban fond iz kojeg bi se financirali takvi projekti.

– Ja sam cijeli život u poduzetništvu i na ovo sam se odlučio kako bi iskoristio, kako sam tada mislio, dobru poslovnu priliku. Znamo da Hrvatska do 2020. godine mora imati 20 posto obnovljivih izvora energije i nisam mislio da ću u tom projektu naići na prepreke – kazao nam je Mucko, koji je vezano za to kontaktirao i Ministarstvo gospodarstva, no nikad nije dobio nikakav odgovor.

Upitne kvote

Za mišljenje o gubljenju novca iz europskog fonda u slučaju Varaždinca Emila Mucka i mi smo poslali upit Ministarstvu gospodarstva, kao i Vladi Republike Hrvatske, no sva naša pitanja koja smo im uputili još 23. rujna ostala su neodgovorena.

Vladu i Ministarstvo pitali smo zbog čega su kvote za otkup struje iz obnovljivih izvora tako male, zbog čega se više ne potiče proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije sufinancirana iz fondova te zašto se ne izlazi u susret projektima koji bi mogli pomoći državnom proračunu.Naime, kako je pojasnio gospodin Mucko, on bi s obzirom da je dobio ugovor s IPARD-om, Hroteu mogao prodavati struju po 23 posto nižoj povlaštenoj cijeni, jer se na nju ne bi obračunavao porez na dodanu vrijednost.

– Nevjerojatno je kako i pored toga ne mogu sklopiti ugovor – čudi se Mucko.U Hroteu pak od svega “peru ruke” i ističu kako kvote i pravila o otkupu donosi Vlada, na prijedlog Ministarstva gospodarstva.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Hammer, apsolutno sve napisano u tvom postu stoji, a clanak je potpuno deplasiran i prepun sto netocnih, sto nepotpunih informacija. Sramota za novinara koji je to plasirao. 🙁

Pozdrav od ekipe koja projektira i instalira elektrane!

Izgleda da provjera tocnosti podataka nije previse bitna kod odabira vjesti na ovom portalu. Bitno da se ima o cemu plakati..

Mafija ovo, mafija ono blablablab, ljudi, informirajte se malo.

Malo iz biznisa u ovom sektoru, možda nekome dobro dođe.
Kao prvo nije točno da g. Mucko nema kome prodati struju iz sunčane elektrane. G. Mucko ne može prodati struju HROTE-u zato jer su kvote pune. To je istina, HROTE kvote jesu pune iz razloga što HROTE isplaćuje poticajnu otkupnu cijenu električne energije i za to postoji kvota.
Postoje na hrvatskom tržištu električne energije opskrbljivači koji su voljni otkupljivati električnu energiju iz sunčanih elektrana po tržišnim cijenama bez poticaja. Npr. HEP Trgovina i ProEnergy. Naravno, cijena je dosta niža, ali pošto je g. Mucko već dobio poticajna sredstva od IPARD programa za investiciju, nije logično, a niti fer da još dobije i poticajnu cijenu električne energije od HROTEa.

Stoga, g. Mucko može sklopiti ugovor o otkupu električne energije kada god želi po tržišnim cijenama (cca 0,28-0,37 Kn/kWh), ali ne može dobiti poticajnu cijenu od 1,5 Kn/kWh (ako se radi o 300kW instalaciji) jer je kvota puna ().

Također, ulazak u kvotu i poticajna cijena struje za ovakav projekt nije realna jer se tada radi o dvostrukom poticanju (prvo IPARD sredstva a onda HROTE poticajna cijena struje) – dvostruko poticanje!!
Rješenje: sklopiti ugovor o otkupu sa npr. HEP Trgovinom po tržišnim cijenama što se može bilo kad i realizirati investiciju. Ako je IPARD sufinancirao sa 50% iznosa, tada je investicija i po tržišnim cijenama isplativa, naravno za cca 8 godina, a ne za dvije i pol kada bi bilo dvostrukog poticanja.

Samo malo info. 🙂

LP,
Hammer

Eto ti mafije koliko voliš, a oni se bave žrtvenim janjcem Bandićem, kad ste krenuli onda otvorite pipu ali onu iz SDP-a, iz HDZ-a smo već vidjeli dosta.

New Report

Close