APPRRR samo ovog tjedna isplatio više od devet milijuna kuna

Autor: Božica Babić , 19. studeni 2015. u 22:01
Hrvatska je dobila iznimku da te izdašne potpore IPARD-a može trošiti dulje od plana/FOTOLIA

Za 448 projekata sufinanciranih iz IPARD-a već isplaćeno 663 milijuna kuna potpora.

Ovotjednom isplatom devet milijuna i 68 tisuća kuna tvrtki Mišlov u vlasništvu Marka Mišlova iz općine Kali na otoku Ugljanu te 1,66 milijuna kuna tvrtki Danero u vlasništvu Roberta Kopjara iz Novog Marofa za voćnjak podignut na području Karlovačke županije nastavljena je isplata potpora iz pretpristupnog fonda Europske unije, IPARD-a koji je po europskim propisima trebao biti zaključen do kraja 2013. godine. Međutim, Hrvatska je dobila iznimku da te izdašne potpore može trošiti do momenta dok ne krenu isplate europskih potpora dodijeljene po kriterijima iz nacionalnog programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine, najkasnije do kraja prosinca 2016. godine.

Ribe i voće    
Mišlov je ribar koji u vlasništvu ima dva broda duga 26 i 31 metar i zapošljava 15 djelatnika. Godinama se bavio izlovom i prodajom svježe riba da bi se 2009. odlučio za iskorak ka dodanoj vrijednosti. U poslovnoj zoni Grabi, smještenoj u zadarskom zaleđu u Poličniku u međuvremenu je izgradio suvremeni objekt za preradu ribe, odnosno za smrzavanje, mariniranje i sušenje, u koji je investirao više od 19 milijuna kuna, a nakon provedenog nadzora Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) isplatila mu je pripadajuću potporu. 

Istrijani prvi
Kopjar, vlasnik tvrtke Danero potporu iz IPARD-a iskoristio je pak za ciljano širenje agrarnog biznisa. Naime, kroz tvrtku Pro-Eco već se bavi ekološkim uzgojem koštuničavog voća, a novi projekt vezan uz Danero nalazi se na lokaciji Banski Moravci nedaleko Karlovca, uložio je ukupno 3,69 milijuna kuna za podizanje nasada šljiva, marelice i dunje, a odmah je izgradio i sustav za navodnjavanje voćnjaka.  Za IPARD su zaprimljena 774 investicijska projekta ukupno vrijedna više od dvije milijarde kuna uz očekivanje povrata dijela ulaganja kroz potpore u visini 1,22 milijarde kuna.

Do prvog tjedna u studenom 2015. isplaćeno je 488 projekata čija vrijednost prelazi 1,16 milijardi kuna, a isplaćene potpore dosegnule su gotovo 663 milijuna kuna. Od svih županija Istarska je bila najaktivnija, s tog područja je 135 zahtjeva teških 290 milijuna kuna. Među kontinentalnim županijama prednjači Osječko-baranjska od kuda je adresirano 97 projekata u vrijednosti 273 milijuna kuna. Trećeplasirana je Zadarska županija, s tog je područja zatražena potpora za 26 projekata u koja će ukupno biti investirano 179 milijuna kuna. Projekti iz te županije istaknuli su se zapravo i kao pojedinačno najvrijedniji, a za takav ishod uglavnom su zaslužni upravo ribari.   

Ribarski projekti
Naime, pet ribarskih tvrtki i zadruga iz Zadarske županije, od kojih su čak četiri iz Kali s Ugljana, kandidiralo se i dobilo potpore iz IPARD-a za izgradnju objekata u kojima će prerađivati svježu jadransku ribu. Kaljani su Omega 3, Ribarska sloga, Mišlov i Teši tunolov dok je tvrtka Padrele iz Bibinja. Ova ribarska petorka kroz proteklih 4-5 godina u nove pogone, a time i otvaranje radnih mjesta, ukupno je investirala više od 85 milijuna kuna. Prema pravilima IPARD-a investitori će kroz potpore natrag dobiti 50 posto iznosa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close