ZTC nije ni bio na tehničkom

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 31. kolovoz 2012. u 12:00

Ne zna se kada će doći do otvaranja novoga riječkog trgovačkog centra, a trgovine pune robe i dalje čekaju

Razlog stopiranja pompozno najavljenoga jučerašnjeg otvaranja Zapadnog trgovačkog centra (ZTC) u Rijeci jest to što u centru nisu završeni radovi. Upravitelj ZTC-a Miro Medar kaže kako suprotno pisanjima nekih medija ZTC nije pao na tehničkom pregledu, već je austrijski investitor Universale International zatražio odgodu tehničkog pregleda jer u četvrtak u podne, kada je bilo najavljeno otvaranje, neke zajedničke prostorije u centru nisu bile završene. Ovu informaciju potvrdila nam je i Ljiljana Buljan, pročelnica riječkog Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje. “Tehnički pregled bio je zakazan za utorak. Povjerenstvo za tehnički pregled se sastalo, no nismo dobili puno izvješće od investitora te su zatražili odgodu”, kaže Buljan. Kada će se centar otvoriti, za sada se još ne zna, no Medar kaže kako očekuje da će se tehnički pregled provesti sljedećeg tjedna.

Ishitreni investitor
Većina trgovaca koja je uredila i napunila robom svoje prostore u ovom drugom po veličini trgovačkom centru u Rijeci tako već drugi dan ostaju bez prihoda. “Veliki trgovci poput H&M-a valjda će se nekako dogovoriti s investitorom zbog gubitka. U trgovini poput Plodina imate mlijeko i jogurte koji stoje i propadaju jer radovi na centru nisu završeni”, govori Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima i vlasnik tvrtke Jeger, koja ima trgovine Je*s. On je svoju trgovinu u ZTC-u opremio i završio, no, kaže, nije iznenađen što se centar nije otvorio jer je bilo vidljivo da radovi nisu završeni. “Na kraju nije ni bitno je li pao na tehničkom pregledu ili je kriv investitor kada radovi nisu završeni, ali nama su poslali poruku da je tehnički pregled prekinut”, govori Jeger. Investitor kojeg se optužuje da je prerano najavljivao otvorenje jest austrijski Universale International, koji je kao tvrtka osnovan 1990. godine i u potpunom je vlasništvu Bank Austrije, koja je pak u vlasništvu UniCredit grupe. Tvrtka djeluje u srednjoj i istočnoj Europi, a dosad je realizirala 10-ak projekta ukupne veličine dva milijuna četvornih metara. Universale ima projekte u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rusiji. U nekretnine su, kako sami navode, dosad investirali oko milijardu eura. U ZTC-u koji ima 57.000 kvadrata i koji bi trebao zapošljavati 800 novih radnika uložili su navodno 50 milijuna eura.

Niz komplikacija
Inače, u vezi s gradnjom ZTC-a postojao je niz komplikacija. Ideja o gradnji centra javila se još devedesetih godina, no Universale je centar počeo graditi sredinom 2010. godine u jeku krize. Dio Riječana negodovao je i zbog izgleda centra koji se prema njihovu mišljenju ne uklapa u okoliš. U veljači ove godine pisali smo i o prosvjedu podizvođača na projektu ZTC-a zbog višemjesečnog neplaćanja radova. Unatoč krizi očekivanja investitora su da će ZTC dobro poslovati jer je nakon Tower centra ovo tek drugi veliki trgovački centar u Rijeci. Osim Riječana u njemu se očekuju i kupci iz Pule, Pazina i ostalih istarskih gradova, ali i stanovnici Krka, Raba, Senja ili Opatije.

Na čekanju

Kome još propada ‘mlijeko’?
Prodajni dio centra prostire se na tri etaže sa 70 prodavaonica uz koje ide i 950 parkirališnih mjesta. Samo neki od najavljenih trgovaca koji čekaju da ZTC otvori vrata jesu H&M, Plodine, trgovina odjeće za mlade New Yorker, lanac odjeće za djecu i odrasle C&A, drogerija Müller, cipele Humanic, Deichmann, Takko Fashion, Peko, Bitechnique, Office Shoes te trgovine poput one2playa, Adidasa, Nikea, ViPa, ShoeBeDoa, Obuće, Shooster, Je*s, Funky Fisha, s.Olivera i mnogih drugi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ma di će mliko propast za dva dana……….ono traje pogodine……….ajmee

New Report

Close