Zovko: Završilo vrijeme masovne stanogradnje

Autor: Darko Bičak , 28. lipanj 2012. u 22:00

Miljenko Zovko, direktor Divizije za građenje Nexe grupe i Nexe gradnje, objašnjava kako se njegova kompanija snašla u vrijeme gospodarske krize te govori o perspektivama domaće građevinske industrije

Hrvatska građevinska industrija je već godinama u problemima, a izlaz iz duboke krize još se ne nazire. O krizi i perspektivama ove gospodarske grane razgovaramo s Miljenkom Zovkom, direktorom Divizije za građenje u Nexe grupi.

Kako se građevinska kriza od 2009. godine naovamo odrazila na Nexe grupu, a posebice na vaš sektor?
Nexe gradnju smo u vrlo kratkom vremenu i u vrlo teškim okolnostima od segmenta gradnje stambenih objekata – koji je dominirao do 2009., a zatim naglo stao sljedeće godine – okrenuli gradnji objekata za poznate investitore. Počeli smo graditi postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pročistače otpadnih voda, ali i svih drugih komunalnih objekata, zatim javne objekte poput škola i bolnica te objekte turističke, poslovne i trgovačke namjene. Taj zaokret u poslovnoj strategiji nije bilo lako napraviti, no uspjeli smo prije svega zahvaljujući sinergijskim učincima Nexe grupe. Još lani smo preokrenuli negativan poslovni trend, a u 2012. godinu ušli smo s mnogo novih projekata. Već u prvoj polovici godine uspjeli smo ugovoriti poslove u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna. To jamči da ćemo i ove godine imati znatan rast poslovnih pokazatelja.

Gdje ste u poslovnom smislu bili prije pet godina, a gdje se nalazite danas?
Ekspanzija građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj i regiji, koja je kulminirala 2007. i 2008. godine, utjecala je na pozitivan trend u našim poslovnim brojkama. Međutim, 2009. se u graditeljstvu zabilježio oštar pad aktivnosti, ali i cijena građevinskih usluga, što se negativno odrazilo na naše poslovne rezultate. Promjenom strategije i fokusiranjem na gradnju specijalnih objekata već smo 2011. zabilježili veći rast prihoda u odnosu na 2010. godinu, i to sa 146 na 244 milijuna kuna. Pozitivne trendove očekujemo i u 2012. pa smo ove godine ponovno počeli zapošljavati radnike. Divizija za građenje danas ima 1021 zaposlenika. No opća situacija u građevinarstvu, a posebno na domaćem tržištu, još je izrazito neizvjesna i teška. Novih projekata nema mnogo, a nelikvidnost i dalje raste. Stanje na tržištu možda najbolje ilustrira nedavni natječaj koji smo raspisali za građevinske poslovođe. Dobili smo čak 170 prijava, a polovica prijavljenih bili su inženjeri građevinarstva ili diplomirani inženjeri građevinarstva.

Nazočni ste i u inozemstvu. Kakva su vam iskustva poslovanja u inozemstvu u odnosu na domaće tržište?
Nexe grupa, odnosno naša divizija za građenje, vlasnički je prisutna u Bosni i Hercegovini kroz tvrtku GP Put Sarajevo. Ta tvrtka u našoj grupi djeluje od 2003., a od gotovo 50 milijuna eura koliko je Nexe do sada uložio u BiH više od 16 milijuna eura uložili smo upravo u tu tvrtku. Osim referencija stečenih u raznim projektima u BiH, iza GP-a Put je i niz izvedenih projekata u Africi i Aziji, a i danas smo vrlo aktivni na tim vrlo velikim i potentnim tržištima. Izdvojio bih radove na glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, vrijedne više od četiri milijuna eura, zatim na plinovodu Zenica – Travnik u vrijednosti 3,7 milijuna eura, na koridoru Vc Drivuša – Gorica te na nizu rehabilitacija magistralnih prometnica u BiH, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura, sve bez uključenog PDV-a. U Pakistanu naš GP Put izvodi vrlo složen projekt dionice ceste s tri nadvožnjaka, dok u Keniji gradimo cestu ukupne dužine 130 kilometara. Vrijednost tog posla iznosi 70 milijuna eura.

Kako i gdje vidite perspektivu hrvatske građevine? Kakvi će se poslovi tražiti ubuduće?
Sa sigurnošću mogu reći da je vrijeme masovne stanogradnje završeno pa nam sada, što se visokogradnje tiče, ostaju projekti energetske obnove zgrada i projekti javno-privatnog partnerstva te gradnja zahtjevnih i specifičnih industrijskih i energetskih objekata. Iz područja niskogradnje to je svakako obnova željezničke infrastrukture. To je izuzetno velik posao, koji bi sigurno zaposlio sve domaće kapacitete za idućih pet do deset godina. Očekujem i jačanje trenda gradnje u segmentu pomorskih građevina, poput luka i marina. Taj je trend iznimno zanimljiv zbog turizma i povoljnoga geografskog položaja Hrvatske. U tim projektima mogu sudjelovati samo snažne građevinske kompanije, pa i u tom smislu očekujem nastavak čišćenja tržišta u Hrvatskoj. Sa zadovoljstvom mogu reći je da je Nexe gradnja spremna preuzeti i odraditi najzahtjevnije poslove. Naše su najbolje referencije izvedbe složenih projekata poput rekonstrukcije Muzičke akademije u Zagrebu, ali i gradnje posebnih složenih energetskih objekata poput bioplinskih postrojenja – trenutno radimo na dva takva projekta – pa sve do gradnje kanalizacijskih mreža i sličnih komunalnih poslova.

Očekujete li da će se nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dogoditi veće promjene u vašem sektoru?
Ulazak u Europsku uniju velika je prilika, ali i prijetnja. Na golemom tržištu odjednom dobivamo status domaćeg izvođača, međutim istodobno postajemo izloženi sve jačoj konkurenciji. No na našem tržištu već su prisutne velike europske i svjetske kompanije pa im domaći građevinari ipak uspijevaju konkurirati. Međutim, nastavit će se proces čišćenja tržišta nakon kojeg će ostati samo najjači i najbolji. U tu skupinu bez sumnje spada i Nexe gradnja. Nexe ni u krizi nije prestao ulagati u svoje ljude, ali ni u novu tehnologiju i u širenje poslovanja. Vjerujemo da samo neprekidnim učenjem, usvajanjem novih tehnologija i stalnim usavršavanjem možemo opstati na tržištu. Osim stalnog rasta kvalitete za dugoročan uspjeh na tržištu iznimno je važan odnos prema poslovnim partnerima. To što Nexe gradnja ne vodi ni jedan spor sa svojim brojnim kooperantima najbolje pokazuje da je naše poslovanje društveno odgovorno, i to nam je vrlo važno.

Nova tržišta

Gdje građevinske tvrtke danas mogu naći projekte koji će im omogućiti zaposlenost?
Činjenica je da se čitav sektor mora znatno više fokusirati na inozemna tržišta, na zemlje Europske unije, ali i izvan EU. U ovom je trenutku u Hrvatskoj jednostavno premalo posla da bi se zaposlila domaća građevinska poduzeća, pogotovo u segmentu niskogradnje, pa nije čudno da su sve tvrtke koje su koncentrirane na domaće tržište u velikim problemima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

mogli su je nazvati prva proleterska za građenje a na muzičkoj iliti glazbenoj akademiji ste se stvarno pokazali, prvo renovirali stari dio a onda ste sve srušili.

g.ergović ima dobre menađere pa nema zime za daljne poslove,kako su ti isti rješavli viškak radnika tako će mu i krizu za posao isti Ti rijšiti…..

Novinar pita jedno,direktor odgovara drugo i reklamira se…pitao ga je kako se kriza odrazila na Nexe grupu a on po svom…onda ni ne treba intervju nego samo monolog o svojoj tvrtki

New Report

Close