Zoran Stanković: Atlantic financijski nikad jači, traži novu akviziciju

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2018. u 11:29
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zoran Stanković, potpredsjednik Atlantic Grupe za financije, dobitnik je nagrade za najboljeg financijskog direktora Hrvatske za 2017. koju tradicionalno dodjeljuje Deloitte.

U prvom intervjuu nakon osvojenog priznanja za portal Prvi plan Zoran Stanković otkrio je planove Atlantica te govorio o poslovanju kompanije. Atlantic Grupa je u 2017. ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 5,3 milijarde kuna, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 3,9 posto. Za Grupu su to rekordni financijski rezultati. 

"Rekordan rezultat logična je posljedica promišljene strategije, temeljitog planiranja, predanog rada i odgovornog upravljanja rizicima dulje od četvrt stoljeća. Promatrajući, pak, samo prošlu godinu, iznimni rezultati ostvareni su na krilima rasta vlastitih brendova i distribucijskog poslovanja.

Rasla su i sva najveća tržišta Atlantic Grupe, a prvi puta je krajem 2017., unatoč izazovima u okruženju, objavljena korekcija očekivanja profitabilnosti – i to na više", komentirao je Stanković. Pojasnio je i razloge zbog kojih Atlantic, za razliku od drugih velikih Agrokorovih dobavljača, nije prisiljen na velike otpise potraživanja već očekuje potpunu naplatu.

"Iznos od 290 milijuna kuna odnosi se na ukupnu izloženost svim maloprodajnim lancima u sastavu Agrokora na kraju 2017. godine, dok je nenaplaćeni iznos graničnog duga na kraju godine iznosio 96,7 milijuna kuna. Dio tog duga je već naplaćen, a očekujemo da će i ostatak biti podmiren u potpunosti.

Važno je istaknuti da je poslovanje Atlantic Grupe s Agrokorom uvijek bilo na čistim komercijalnim osnovama. Nismo pristajali na financijske aranžmane, mjenične transakcije i slično. Zbog toga smo oduvijek bili penalizirani bitno slabijom zastupljenošću naših proizvoda na policama Konzuma u odnosu na naše tržišne udjele u pojedinim kategorijama. Neki od naših vodećih brendova, poput Argete i Barcaffea, čekali su godinama na ulistanje u Konzumova prodajna mjesta. Koliko god da nas je to tada ograničavalo po pitanju nemogućnosti ostvarenja punog potencijala prometa s Konzumom, danas je jasno da je to bila jedina ispravna poslovna politika.

Atlantic Grupa upravljanje rizicima promatra kao integralni dio poslovanja, pa smo, uz sve navedeno, već početkom 2017. godine, nastavno na usporavanje plaćanja od strane Agrokora, odlučili kontrolirano smanjiti isporuke članicama koncerna u svrhu ograničavanja kreditnog rizika. Naš oprez se pokazao opravdanim te smo u drugo tromjesečje 2017. godine ušli s relativno jasnom startnom pozicijom i postupno počeli normalizirati poslovanje", pojasnio je Staković.

Komentirao je i česte spekulacije o mogućem spajanju Podravke i Atlantic Grupe.

"Smatram da bi spajanje Podravke i Atlantic Grupe rezultiralo značajnim sinergijama od kojih bi koristi imale obje kompanije, a time i njihovi dioničari i svi ostali dionici. Kako, međutim, državni udio nije na prodaju, jasno je da ovu transakciju ne razmatramo niti je u ovom trenutku realna.

Od preuzimanja Droge Kolinske 2010. godine bili smo fokusirani na njenu integraciju u poslovanje Atlantic Grupe, ostvarenje sinergija i zacrtanih planova te kontinuirano smanjenje zaduženosti. Iako smo se na preuzimanje Droge Kolinske odlučili nakon što nam je postalo razvidno da ne postoji relevantna podrška našem preuzimanju Podravke, rezultati koje ostvarujemo sedam godina nakon te akvizicije svjedoče o tome da se, što se nas tiče, ostvario bolji scenarij.

Danas, i uvijek, pomno pratimo situaciju u našoj industriji, ne samo u regiji nego, dapače, s još većim fokusom u međunarodnim okvirima. Financijski stojimo odlično, razina zaduženosti nam je ispod industrijskog prosjeka i ako se ukaže prilika koja se strateški dobro uklapa, a aktivno ju tražimo, mi smo spremni", istaknuo je Stanković.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close