Žene koje uživaju u vinu i privatno i profesionalno

Autor: Andreja Šantek,VLM , 28. studeni 2011. u 22:00

Vinarke, vinotekarke, novinarke, enologinje, sommelierke i vinoljubiteljice zajednički uživaju u vinu

Žene u Hrvatskoj su puno bolji kupci vina od muškaraca što znači da žene ženama mogu itekako mnogo reći o vinu. To i čine unutar udruge Women on Wine (WOW) koja je osnovana prije šest mjeseci na inicijativu poznate novinarke Sanje Muzaferije. WOW danas okuplja stotinjak članica, vinarki, vinotekarki, novinarki koje pišu o vinu, enologinja, sommelierki, ali i ‘običnih’ vinoljubiteljica. “Ideja je da se okupe žene koje su oko vina vrlo vješte, koje se vinom bave profesionalno ili ga naprosto vole. Danas je puno žena koje vole i piju vino, a i prošla su vremena kada se pitalo ‘Hoćeš, draga, crno ili bijelo?’. Nalazimo se jednom mjesečno, družimo se i umrežavamo i svaki put je drkčije”, kaže Sanja Muzaferija dodajući kako se sastanci uvijek održavaju na drugom mjestu i s drukčijim sadržajem, a vinari se natječu tko će im dati da kušaju vino.

WOW na festivalu vina
Preduvjet za ulazak u WOW nije da se zna nešto o vinu, kaže Muzaferija, već je poanta da se druže i upoznaju, a profil je različit – od predsjednica uprava, direktorica, privatnica do vinarki i ‘običnih’ žena. Muzaferija kaže kako su ih otpočetka podržale i Ingrid Badurina i Andrea Maceljski, uspješne organizatorice Zagreb Wine & Gourmet Festivala.“Planiramo izlete u vinarije, organizirat ćemo neke zanimljive događaje, a u planu je i biranje najboljeg ženskog vina. Za tu smo manifestaciju aplicirale na Ministarstvo turizma”, kaže Muzaferija. Dodaje kako u budućnosti žele dati poticaj vinarkama, vinotekarkama i enologinjama da se upoznaju i udružuju te zajedno nastupaju. WOW je sudjelovao i na netom održanom Festivalu vina koji je proteklog vikenda okupio najbolje vinare u Hrvatskoj. Svoja vina predstavile su Antonela Kozlović, Anita Naprta i Mare Mrgudić.Antonela Kozlović kaže kako vino nije samo posao već i gušt te kako je vinom okružena cijeli život. “Moja obitelj je radila vino samo za svoje potrebe, ali udajom za supruga Franka ušla sam u vinare”, kaže A. Kozlović dodajući kako je 1995. godine na Hrvatskom prvenstvu sommeliera prvi put doživjela vino na drukčiji način.“Shvatila sam koliko je vino kvalitetan proizvod i otvorio mi se potpuno novi svijet. Počela sam se više baviti vinom, pa tako danas, recimo, radije pijem vodu nego nekvalitetno vino”, kaže A. Kozlović. U vinarstvo je uključena cijela obitelj, kaže, i dok je njen suprug u proizvodnji, ona je više okrenuta marketingu, a zajedno rade na prodaji i sudjeluju na sajmovima. Obiteljska smo vinarija i to želimo i ostati, kaže A. Kozlović dodajući kako danas proizvode 150 tisuća boca vina čime se na samoj granici malih proizvođača.

Udala se u postup
“Muškarci su plovili, a žene su održavale kuće i bavile se poljoprivredom i vinarstvom. Rano sam ostala bez oca, a zatim je i brat otišao na more. Nakon toga sam se udala za susjeda pa kažem kako sam se rodila u dingaču, a udala se u postup”, kaže Mare Mrgudić, vinarka s Pelješca. Dodaje kako se njen suprug danas bavi turizmom, a ona je nastavila s poljoprivredom i vinarstvom. “To je moj životni put koji nisam mogla izbjeći, bilo mi je suđeno. Ali da ponovno moram birati, izabrala bi isto”, kaže M. Mrgudić. Novinarka i urednica Anita Naprta sa suprugom već 15 godina uživa u vinu, a prije pet godina su odlučili krenuti i u vinski biznis otvarajući svoju vinariju.

Komentirajte prvi

New Report

Close