Željezare u regiji opet zanimljive stranim kupcima

Autor: Darko Bičak; Rato Petković,VLM , 02. svibanj 2012. u 22:00

Blagi oporavak kojeg su osjetile tvrtke iz metalurškog sektora pred vrata željezara doveo i nove potencijalne kupce

Nakon što su gotovo sve regionalne željezare prošlih godina bile na rubu gašenja, tijekom ove godine zamjetan je trend oporavka u tom sektoru. O tome najbolje svjedoči zanimanje stranih kompanija za preuzimanje željezara. Oporavak metalurškog sektora iz vlastitog iskustva vidi i Đuro Paćin, direktor tvornice alatnih strojeva Prvomajska. “U usporedbi s razdobljem od prije dvije godine, danas imamo neusporedivo više narudžbi. Iako je većina naših naručitelja iz europskih zemalja, vidljiv je i lagani oporavak domaće industrije”, kaže Paćin.

Globalna kriza
Sisak, Split, Smederevo, Nikšić i Zenica nekad su zajedno uz sebe vezale stotinjak tisuća radnika, da bi u zadnje vrijeme spali na svega desetak tisuća. I dok se željezara u Zenici manje-više držala stabilno pod okriljem indijsko-britanskog diva ArcelorMittala, sve ostale su češće mijenjale vlasnika nego asortiman proizvodnje. U Smederevu je dodatnu ekspanziju vidio američki US Steel, a u Nikšiću su sreću okušali s dvije ruske čeličane. No, globalna kriza i cijene čelika utjecali su na gubitke i odlazak dotadašnjih vlasnika. Slična situacija se ponovila i u hrvatskim željezarama u Sisku i Splitu koje su imale vlasnike iz Rusije, SAD-a, Poljske i Švicarske. Željezaru Split preuzeo je domaći Adria čelik, vlasnika Petra Pripuza iz CIOS grupe, u suradnji s njemačkim partnerom. Takav scenarij je izvjestan i za Sisak iako Pripuz zasad još ne želi decidirano govoriti o toj mogućnosti. Željezara u Nikšiću prodana je ovog tjedna na licitaciji turskoj tvrtki Toscelik za 15,1 milijuna eura. Riječ je o jednoj od vodećih kompanija u proizvodnji čelika u Turskoj s velikom tradicijom i razvijenom prodajnom mrežom. Na javni poziv srpske vlade za strateškog partnera smederevske željezare, koji ističe sutra, javila su se tri potencijalna kupca: United Pilzen iz Luksemburga, Donjecksteel iz Ukrajine i ruski UMMC. Sva tri kupca otkupila su dokumentaciju, plativši je 10.000 eura.

Autoindustrija
Bez inozemnog strateškog partnera i srpska željezara je osuđena na propast, što pokazuje i odluka tamošnje vlade da dotacijom od 10 milijuna eura mjesečno održava u životu tvrtku, sve dok se ne pronađe kupac. Dolaskom Fiata u Srbiju zanimanje za proizvodnju čelika u toj zemlji iskazala je i talijanska metalurška grupacija Danieli. No, oni se ne zanimaju za postojeću željezaru već žele graditi novi pogon koji asortimanom vezanim uz autoindustriju ne bi bio konkurencija Smederevu.

Najjači izvoznik

Strateška industrija
Koliko je željezara u Smederevu strateška za državu Srbiju pokazuje i činjenica da je u prethodnim godinama čak 14 posto ukupnog srpskog izvoza dolazilo od čelika iz US Steelovog pogona. Željezara zapošljava 5500 radnika, a na nekin način vezuje 10.000 ljudi, što znači da je polovica radno aktivnog stanovništa Smedereva ovisno o tom proizvodnom pogonu.

Komentirajte prvi

New Report

Close