Žderić za 21 dan mora potpisati strateško partnerstvo radi plaća

Autor: Suzana Varošanec , 09. ožujak 2016. u 07:36
Dugovi radnicima vuku se od 2012. i razlog su što su danas računi tvrtke u crvenom više od 60 dana/ Ivo Čagalj/PIXSELL

Stečaj će izbjeći plate li dugove radnicima te ako ispregovoraju sa strateškim partnerom sredstva za te prioritetne tražbine.

Nakon tri godine predstečaja splitskog Konstruktora, u kojem utvrđene tražbine iznose 1,98 milijardi kuna, sklopljena predstečajna nagodba postala je pravomoćna, no održivost poslovanja trenutačno ne ovisi o tome. Štoviše, tvrtka je blizu stečaja, a može ga izbjeći ako plati dugove radnicima te ako ispregovora s potencijalnim strateškim partnerom sredstva za te prioritetne tražbine. Kako bi povrh onih iz nagodbe dobila novog dioničara, na oba uvjeta za opstanak Konstruktor, doznajemo, užurbano radi.

Riječ je o dugovima prema radnicima koji se vuku od 2012., a razlog su što su danas računi tvrtke na svim bankama u crvenom nešto više od 60 dana. Čim je, naime, nagodba potpisana, krenule su radničke ovrhe za prisilnu naplatu svojih potraživanja. Sad ih Konstruktor želi ekspresno podmiriti, a riječ je o glavnini potraživanja iz radnog odnosa, odnosno isplati zaostalih plaća. Hoće li u tome uspjeti, navodno uvelike ovisi i o Financijskoj agenciji te ekspeditivnosti provedbe lavine naloga koje je Konstruktor izdao za isplatu plaća za 400 radnika. Također, iz tvrtke najavljuju i da danas puštaju i naloge za isplatu zaostalih plaća za sve bivše radnike. Potvrđuje to predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić, no tvrdi da su u Fini iskrsnuli tehnički problemi.  

 

1,98milijardi

kuna utvrđene su tražbine u predstečaju Konstruktora

"Fina je postala usko grlo. Od voditelja odjela ovrhe u splitskoj Fini doznajemo da im za taj posao tehnički treba između sedam i deset dana", kaže Vukšić. Konstruktor je, tvrde sindikalni izvori, naplatio radove na projektu koji izvodi u Splitu, i na taj način osigurao novac za zaostale plaće, što je navodno saznanje i Fine. Za preostali dug prema radnicima, koji se sastoji od raznih materijalnih prava, provest će se naknadno usklađenje, kako bi se utvrdilo koji iznos još treba namiriti. Pored ove akcije otvoreno je pitanje hoće li Konstruktor uspjeti na vrijeme, a za to ima 21 dan, sklopiti ugovor sa strateškim partnerom koji će tvrtku dokapitalizirati, i to u iznosu koji je i potreban za namirenje prioritetnih tražbina.

Rok koji ima direktor Željko Žderić, kao i predstojeće razgovore s potencijalnim strateškim partnerom, potvrdio nam je Konstruktorov odvjetnik Tomislav Krka, uz objašnjenje da tvrtka ubrzano priprema dokumentaciju. "Sređujemo papire za potencijalnog partnera kako bi se točno znalo kolika će sredstva osigurati za obveze nastale u predstečaju. Postupak je dugo trajao, a neke obveze su plaćene, neke su nastale, a tu su i kamate", kaže Krka, ilustrirajući to podatkom da su prioritetne tražbine sa 43 milijuna kuna bile pale na 30-ak milijuna, no zbog novih obveza danas treba izračunati konačni saldo.   Sklapanje nagodbe s prioritetnim tražbinima DORH je lani spriječio.

Uslijedile su korekcije te je nagodba sklopljena u prosincu, a žalilo se pet vjerovnika. Splitski Trgovački sud ovih je dana dobio odluku Visokog trgovačkog suda da su odbijene sve žalbe. Nagodba je tako postala pravomoćna, a ujedno i stečajna prijetnja, potvrđuje Krka ističući u tom kontekstu žurni dogovor kojim bi se riješila sredstva za prioritetne tražbine. Zanimljiva je i njegova tvrdnja kako još iz 2012. postoji predugovor koji je Konstruktor sklopio s potencijalnim investitorom, a po kojem kad  nagodba postane pravomoćna, kreće razgovor na temu visine ulaganja i udjela u vlasništvu Konstruktora koji bi novi dioničar dokapitalizacijom naknadno stekao. Ako se oba uvjeta hitno ne riješe, doznajemo, radnici će predložiti otvaranje stečaja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close