Zbog pada izvoza Zrinski podijelio 25 otkaza

Autor: Darko Bičak , 11. ožujak 2009. u 22:00

Tečajne razlike i pad funte od 30 posto prošle godine uzrokovali su da tiskara Zrinski iz Čakovca izgubi 4,5 milijuna kuna

Problem koji snažna kuna predstavlja hrvatskim gospodarstvenicima u gubitke je doveo i poznatu čakovečku tiskaru Zrinski. Naime, ta je tvrtka izvozila gotovo polovicu svoje proizvodnje, a 60 posto izvoza otpadalo je na Veliku Britaniju čija je valuta funta posebno oscilirala u zadnje vrijeme. “Izvozno tržište je i te kako interesantno za Zrinski, jer smo u posljednjih nekoliko godina izvozili većinu naše proizvodnje. U posljednjih 15 mjeseci, to jest od 1. rujna 2007., kada je funta bila 10,81 kunu do 1. siječnja ove godine kada je ta ista funta bila 7,56 kuna, britanska valuta pala je prema kuni 30 posto”, kaže Vladimir Halić direktor tiskare Zrinski.

Smanjenje proizvodnje
Prema njegovim riječima, Zrinski gubi konkurentnost na tom tržištu. Kompanija je prošle godine imala negativne tečajne razlike od 4,5 milijuna kuna. “To nas je natjeralo da smanjimo proizvodnju kako ne bi i dalje stvarali gubitke. Moramo se sami snalaziti, jer nema generalnog rješenja za izvoznike” kazao je Halić. Čakovečka tiskara je, prema njegovim riječima, najveći izvoznik u hrvatskoj grafičkoj industriji. Tijekom 2008. godine Zrinski je izvezao 1300 tona knjiga od toga 60 posto na tržište Velike Britanije.”Trend izvoza u ovom kriznom razdoblju malo se mijenja pa na prvo mjesto dolazi cijena, a tek onda kvaliteta i rokovi isporuke. Kriza koja je nastala na britanskom tržištu, koje je zauzimalo 29 posto njihove ukupne proizvodnje, dovela je do smanjene potrebe za radnom snagom. Zbog toga su u Zrinskom ukinuli neka radna mjesta što je rezultiralo s 25 otkaza od 260 zaposlenih. Problemi koje Zrinski ima u izvozu domino efektom će se odraziti na čitavu hrvatsku grafičku industriju. Kako pojašnjava Rajko Naprta iz Udruženja grafičko-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore, Zrinski čini gotovo 50 posto ukupnog hrvatskog izvoza u branši.

Teška godina
“Povlačenjem Zrinskog s izvoznih tržišta doći će do njihove koncentracije na domaće tržište. Zrinski je najorganiziranija slobodna tiskara, uz GZH i AKD koji su vezani uz Školsku knjigu i državu, te će svojom snagom istisnuti neke manje” objašnjava Naprta. U HGK-u procjenjuju da će ova godina biti teška za grafičare te je neizvjesno koliko će tvrtki preživjeti. Naprta smatra da će najprije doći do pritiska na cijenu, a nakon toga i na samu egzistenciju grafičara. “Ako pogledamo statistiku vidimo da je lani od kolovoza počela padati proizvodnja tako da u ovom trenutku problemi tek dolaze. Posebno brine podatak da je proizvodnja ambalaže od papira lani počela brže padati od industrijske proizvodnje”, navodi Naprta. Prema podacima HGK proizvodnja u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti je u 2008. godini iznosila 163,6 tisuća tona i za nijansu je bila veća od one u godini prije. U tom segmentu ostvaren je izvoz od 77 milijuna USD dok je uvoz bio 130,7 milijuna USD. S proizvodnjom papira, izvoz je bio 358, a uvoz 765,5 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close