Zašto Nikica Valentić moli Boga da Linić i Čačić uspiju

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2012. u 12:50
Nikica Valentić (PXL)

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić otvorio je dušu, priznavši: “Nikad nisam bio u težoj situaciji”.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić otvorio je dušu tjedniku Globus, priznavši: "Nikad nisam bio u težoj situaciji, sve što sam zaradio u 40 godina već sutra može otići na bubanj".

Globus je, piše, istražio kako stoji poslovanje Valentićevih kompanija, nekoliko dana pregledavali su dostupne financijske izvještaje, obilazili njegove projekte i razgovarali s brojnim domaćim biznismenima i političarima. Svi su potvrdili – Valentićev posao je u minusu.

Sam Valentić od toga ne bježi. Dapače, za Globus bez ikakve zadrške govori o svojim financijskim neprilikama. Kaže kako se nalazi u složenoj poslovnoj situaciji, jednoj od najtežih u 40 godina bavljenja biznisom. "Sa sadašnjim cijenama nekrentina mogu izdržati još godinu do eventualno dvije", kazao je tjedniku. Ako cijene nekretnina padnu još desetak posto, tada sve što je gradio u četiri desetljeća može, kaže, završiti na bubnju. Valentić kaže kako mu ne pada na pamet vraćati se u politiku. Sve što sada želi je spasiti obiteljsko poduzeće. Njegova kompanija Niva osnovana je 1995. godine nakon što je otišao s funkcije premijera. Sada se, kaže Valentić, nalazi u najtežoj situaciji od osnutka.

Niva inženjering bavi se klasičnim razvijanjem projekata, piše Globus. Dakle, otkupljuje zemljišta opterećena imovinsko-pravnim problemima, koja su zanimljiva za unaprijed poznate projekte poput stambeno-poslovnih kompleksa, distribucijskih centara i slično. Valentićeva je tvrtka 2011. godinu završila s 53,7 milijuna kuna prihoda, no kako je imala velike rashode, poslije oporezivanja ostalo je 576 tisuća kuna čiste dobiti.

Valentić kaže danas da je njegova najveća greška bila to što je prije 10 godina krenuo u tri velika projekta od kojih je svaki bio težak 60-70 milijuna eura. Bilo bi mu puno pametnije, kaže, da je pokrenuo više manjih projekata i jedan veliki. Valentić dodaje kako je u 18 godina platio 25 milijuna eura samo u kamatama.

Priznaje i da ovisi o bankama. "One danas vladaju mojom situacijom. Evo priznajem da i ja u ovim uvjetima jedva plivam", kaže i dodaje kako je i on žrtva porezne represije, ali "da bi i on slično radio jer mora postojati fiskalna disciplina". Za Linića i Čačića kaže da su dobar tandem, "no moraju krenuti u investicije inače će Linićevi potezi biti uzaludni".

Poznato je da Valentić od 18. godine života boluje od ankilozantnog spondilitisa, široj javnosti poznatijeg kao upalna reumatska bolest. Valentić kaže da je bolest uznapredovala, "odnosno otišla je na glavu". "Ne brinem se ja zbog novca hoću li propasti. Meni je do časti, želim otići dostojanstveno", kazao je za tjednik.

Komentari (5)
Pogledajte sve

đavlom stekao, đavlom rastekao

Nije li čudno da jedan uspješan i u javnosti slikom oprezan, bivši premijer ulazi u poslove takvog obima ne razmišljajuće da možda neće sve krenuti kako je zamislio?? Temeljni problem svih ljudi s ovog prostora je jaz želja i mogućnosti, želja za brzom zaradom i nerealna očekivanja.

Ove tužne ljudske sudbine nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, da je ostavio broj računa sigurno bi pomogao.
Ali vi nemate posebnu rubriku za ovakve slučajeve, ono gdje se i Pevec bio javljao? Možda da ih je spojiti?

Jadan Nikica. Ima li neki račun da mu se može pomoć?

New Report

Close