Zakupcima dosta reketa šoping centara

Autor: Božica Babić , 16. srpanj 2012. u 22:00

Nije fer da samo zakupci plaćaju ceh recesije, upozorava Jeger i najavljuje tužbe protiv trgovačkih centara

Nizom tužbi, od kojih su neke već u postupku, a podizanje ostalih slijedi do kraja kolovoza, zakupci prostora u trgovačkim centrima pokušat će srušiti ugovore o preskupom najmu koji su puni nepravilnosti, najavljuje Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca. Nije fer, ističe, da isključivo zakupci plaćaju ceh krize zbog drastičnog pada prometa.

Korektan Westgate
Kao korektnog partnera Jeger izdvaja jedino centar Westgate. Zbog prilagodbe najamnine, kaže, taj je centar postao trn u oku ostatku konkurencije, no to je njihova utakmica u koju se zakupci ne žele i neće miješati, iznosi Jeger. Ako država zbog složenih gospodarskih okolnosti raskida kolektivne ugovore, i trgovački bi centri, smatra, morali pojeftiniti previsoke najamnine. Većina ugovora, podsjeća, potpisana je prije 2008., a promet se u međuvremenu gotovo prepolovio. O negativnim trendovima, niže neke od činjenica Jeger, svjedoči i to da je Udruga zakupaca donedavno brojala više od sto članica, trenutno je pala na 80, a ukupno zapošljavaju 5000 djelatnika. Tko je zbog krize prisiljen napustiti biznis, a time i zakupljeni prostor, sve do isteka roka na koji je potpisan ugovor ostaje u obvezi plaćati skupe penale, iznosi Jeger jedan od razloga za dizanje tužbi. Prema aktualnim cjenicima najam četvornog metra i dalje stoji 35 eura, a režije za tu površinu kreću se od pet do gotovo 12 eura. Kako trošak režija može imati toliki raspon i po kojim kriterijima su kreirane cijene zakupci ne znaju, a vlasnici trgovačkih centara ne žele im otkriti detalje. Prema tom cjeniku, iznosi Jeger, mjesečni trošak najma i režija za prostor površine 200 kvadrata prelazi 9000 eura. Taj astronomski iznos malobrojni danas mogu platiti, opominje Jeger i naglašava da u recesijskom razdoblju najamnina ne bi smjela biti skuplja od 22 eura za četvorni metar. Pojedini centri, tvrdi, stranim zakupcima prostore unajmljuju za trećinu cijene koju plaćaju hrvatski zakupci.

Avenue Mall pregovara
Što o najavi tužbi misle uprave trgovačkih centara, unatoč poslanim upitima nismo otkrili. Odgovorili su samo iz centra Avenue Mall Zagreb. Zbog negativnih financijskih kretanja i razumijevanja situacije u kojoj se nalazi lokalno retail tržište Uprava, iznose, intenzivno pregovara sa zakupnicima kako bi se iznašao što efikasniji model suradnje te svakom od zakupaca individualno ponudilo najadekvatnije rješenje. Do polugodišta 2012. otvorili su devet novih trgovina unaprijedivši time svoju ponudu.

Velika potpora

Zajednički interes
Iza stranih trgovaca ne stoje samo moćne matice, već vrlo često i vlade koje izdašno servisiraju njihov iskorak izvan granica. Pokrivaju im navodno, čak i gubitak u poslovanju prvih godina jer su ih prepoznali kao lokomotivu nacionalnoga gospodarstva kojemu otvaraju police svojih prodajnih objekata i na novim tržištima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Direktorica marketinga Arena centra Sanja Vladović ima neto plaću 25 000 kuna mjesečno. U upravi se dijele stimulacije u minimalnom iznosu 5 000 EUR. Prije dolaska novog voditelja centra otpustili su sve ljude koje je dovela bivša direktorica, a svima njima je trebalo ispaltiti određenu sumu za odlazak bez pravljenja problema. Eto gdje odlazi novac zakupaca.

Neka se počnu bavit proizvodnjom a ne uvozom inozemnog šrota

znači logika tih zakupaca jest potpisati ugovor, a onda ga sudski osporavati čim im uvjeti prestanu odgovarati.

čemu onda uopće služe ugovori? upravo nesposobnost pravosuđa da podržava ugovore glavni je razlog što nas sve veća većina investicijskog i poslovnog svijeta smatra jednom od zadnjih zemalja na svijetu.

pa ako im prođe pobijanje ugovora o zakupu, onda ću ja ići osporavati pretplatu kod telekom operatera koju sam potpisao na dvije godine.

nije da mi je drago da netko propadne, ali ako u biznisu svatko ne preuzme odgovrnost za svoje postupke, nikad nećemo maknuti od mrtve primitive.

da nisu mahnito hrlili potpisivati ugovore 2008, centri bi sami poboljšali uvjete, a westgate je dao bolje od drugih jer su jedno vrijeme bili na dnu pa nisu imali izbora.

sve je stvar nagodbe i pregovora, uvjeti i tržište se mijenjaju svaki dan, ali u mentalitetu naših kvaziposlovnjaka je da ubiru profit dok stvari idu dobro, a kad krenu loše, onda bi da ih država, sudstvo ili netko treći štiti od tržišta.

New Report

Close