Zagrebački Dioki prenamijenio zemljište za trgovački centar

Autor: Ivan Pandžić; Darko Bičak , 18. studeni 2008. u 20:00

Neslužbene informacije govore kako je Dioki iskoristio priliku izmjene GUP-a za povećanje vrijednosti zemljišta koje nakon prenamjene može prodati trgovačkim centrima

Petrokemijska industrija Dioki zatražila je i dobila prenamjenu dijela svog zemljišta na zagrebačkom Žitnjaku iz industrijske u namjenu za gradnju trgovačkih centara. Riječ je o velikom zemljištu u sjevernom dijelu postrojenja koje se nalazi uz Slavonsku aveniju u Zagrebu. Nakon izmjena zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana kojima je odobrena prenamjena iz industrijske namjene zemljištu će se povisiti cijena. U Diokiju nisu željeli komentirati hoće li zemljište prodavati ili bilo što drugo vezano za prenamjenu i daljnje planove. “Uprava je odlučila da neće komentirati svoju poslovnu strategiju”, odgovorila je nakon šest dana na postavljene upite glasnogovornica Diokija Lea Šegota.

‘Poslovna tajna’
Uprava Diokija, na čelu sa Zdenkom Beloševićem, nije htjela odgovoriti ni o kojoj površini zemljišta je riječ kao ni zašto su tražili prenamjenu te kako će to utjecati na njihovo poslovanje. Neslužbene informacije govore kako je Dioki iskoristio priliku izmjena GUP-a za povećavanje vrijednosti zemljišta koje u ovom trenutku ne koristi za proizvodnju, a nakon prenamjene se uvijek može prodati nekom od trgovačkih centara. Zona uz Slavonsku aveniju ubrzano se transformira i to uglavnom gradnjom trgovačkih centara i poslovnih nebodera. U neposrednoj blizini Diokija je posljednji niknuo Mandi, trgovački centar namijenjen prodaji namještaja. Dioki je prema financijskom izvješću te tvrtke na Zagrebačkoj burzi u devet ovogodišnjih mjeseci poslovao s gubitkom od 30,4 milijuna kuna. Za usporedbu, u istom lanjskom razdoblju tvrtka je poslovala s gubitkom od 7,7 milijuna kuna. Devetomjesečni je gubitak, objašnjava Uprava, posljedica kretanja cijena na tržištu kao i općenito trenutačnih uvjeta na tržištu kapitala. U devet su mjeseci prihodi tvrtke na domaćem tržištu porasli na 216,8 milijuna kuna što je 56 posto više od plana, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu dosegli dva milijuna kuna i manji su u odnosu na plan za dva posto. Ukupni prihodi Diokija porasli su gotovo 23,9 posto, na 2,35 milijardi kuna. Istodobno su porasli za 25 posto i ukupni rashodi, dosegnuvši 2,38 milijardi kuna. Ukupni poslovni rashodi veći su od plana za tri posto.

Smanjenje kapitala
Skupština Diokija je na sjednici održanoj početkom rujna odlučila pojednostavljeno smanjiti temeljni kapital tvrtke. Temeljni kapital je smanjen sa 2,02 milijarde kuna na 970,09 milijuna kuna. Dionicom se na Zagrebačkoj burzi trgovalo i u utorak, a njezina cijena se uklopila u sivilo čitavog tržišta kapitala. Na kraju dana njezina cijena je uz 107 tisuća kuna prometa pala na 176 kuna kuna što je 10,5 posto niže nego dan prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close