Zagrebačka pivovara ulaže još milijun eura u sanaciju buke

Autor: Darko Bičak , 18. srpanj 2006. u 06:30

Dosad je u projekt ‘Pivovara moj susjed’, kojim se žele održavati dobrosusjedski odnosi na Črnomercu, tvornica investirala oko 1,5 milijuna eura

Zagrebačka pivovara predstavila je jučer u Zagrebu plan za smanjenje buke iz svojih pogona na Črnomercu u sklopu akcije “Pivovara moj susjed”. Do sada je u projekt uloženo oko 1,5 milijuna eura, a najavljena je investicija od daljnijih milijun eura. Glavni razlog za investicije je, kako je objasnio tehnički direktor pivovare Boris Šćulac, što Zagrebačka pivovara djeluje u centru grada te je dio svakodnevnog života stanovnika koji žive i rade u njihovu susjedstvu. Projektom “Pivovara moj susjed” pivovara želi i dalje održavati dobrosusjedske odnose, a smanjenje buke samo je jedan od ciljeva u tome, rekao je Šćulac.

Preselili u Jankomir
Upravo je iz tog razloga Zagrebačka pivovara preselila veći dio skladišta gotovih proizvoda na Jankomir, na zapadnom ulazu u Zagreb, kako se mali kupci ne bi morali opskrbljivati u samoj tvornici praveći gužvu i buku u centru grada. Tako od ukupno 7500 kvadratnih metara skladišnog prostora gotovih proizvoda čak 5000 kvadrata otpada na Jankomir, a svega 2500 na Črnomerec. Također, objasnio je direktor logistike Nenad Banjac, uspostavljena je i bolja prometna regulacija u Vukasovićevoj ulici gdje dolaze kamioni za utovar koji se naručuju u točno određeno vrijeme. Projekt uključuje još zamjenu starih rashladnih tornjeva, ugradnju prigušivača buke na ventilaciju hale punionice, neutralizaciju pare iz peračica boca, postavljanje nadstrešnice na utovarnom i istovarnom platou, instalaciju dodatnih prigušivača buke u pogonu punionice boca, ugradnju dvostrukih automatskih rolo vrata, prebacivanje ispuha ventilacije u bačvariji te gradnju sustava za smanjenje emisije pare u okoliš iz pogona varionice. Do kraja ove i kroz sljedeću godinu planira se uložiti milijun eura u dodatne prigušivače za buku na evaporativnim kondenzatorima na krovu punionice.

Uređenje pivnice
O sve boljoj suradnji pivovare i lokalne zajednice govorio je predsjednik Gradske četvrti Črnomerec dr. Dragan Korolija-Marinić koji je kao primjer naveo brzu reakciju na svaku pritužbu građana, kao i donaciju 200.000 kuna za opremanje dječjeg vrtića Petar Pan. Osim ulaganja sredstava, Pivovara je prilagodila i proizvodni proces kako bi njezine aktivnosti što manje smetale okolnom stanovništvu, objasnili su vodeći ljudi. Tako su prozori punionice zatvoreni, a bačvarija se redovito ventilira. Kao dokaz svoje privrženosti okolini u kojoj posluju, u Zapiju navode uređenje stare pivnice u sklopu tvornice te obnovu vodotornja koji je zaštićeni spomenik kulture.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Želio bih izraziti sve pohvale rukovodstvu zagrebačke pivovare na uloženom trudu te projektima koji su izašli na vidjelo. Sada nam je u kvartu puno mirnije i ugodnije. Čestitam, i samo tako nastavite!!!

.

New Report

Close