Zagrebačka burza povećava temeljni kapital za 6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2015. u 10:46
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem najviše 6.000 novih dionica nominalne vrijednosti od po tisuću kuna.

Glavnoj skupštini Zagrebačke burze (ZSE), zakazanoj za 31. kolovoza ove godine, Uprava predlaže donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala Burze za najviše 6 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica koje će se ponuditi postojećim dioničarima, a kako bi mogla realizirati nedavno ugovorenu kupnju Ljubljanske burze.

Povećanje temeljnog kapitala provest će se izdavanjem najviše 6.000 novih dionica nominalne vrijednosti od po tisuću kuna. Nove će se dionice izdati za veći iznos od dijela temeljnog kapitala koji na njih otpada, i to za točan iznos od 2.500 kuna i neće se izdavati po nižoj ili višoj cijeni, stoji u prijedlogu odluke.

Predlaže se i da se javna ponuda provede kroz najviše dva kruga, a oba će moći sudjelovati samo ulagatelji koji na dan donošenja odluke o dokapitalizaciji budu upisani kao dioničari Zagrebačke burze.

Posljednji podaci Središnjeg klirinškog depozitarnog društva pokazuju da su najveći dioničari Zagrebačke burze brokerske kuće Investco (9,94 posto dionica), Interkapital (8,86 posto) i Auctor (4,32 posto), potom tvrtke Euro jezici (5,10 posto) i Chromos Agro (4,79 posto), Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond (4,65 posto) te Hypo i Hrvatska poštanska banka sa po 3,31 posto dionica.

Točan iznos povećanja temeljnog kapitala, navodi se u prijedlogu odluke, ovisit će o uspješnosti izdanja, odnosno broju dionica koje će biti upisane i uplaćene. Da bi se izdanje smatralo uspješnim u oba se kruga treba upisati najmanje 70 posto ili 4.200 novoizdanih dionica ZSE, ali se uspješnost izdanja vezuje i uz potpisivanje ugovora o kupnji Ljubljanske burze.

Naime, u pozivu za skupštinu stoji da je jedan od uvjeta za uspješnost izdanja sklapanje kupoprodajnog ugovora s austrijskom kompanijom CEESEG, kojim ZSE stječe sve dionice Ljubljanske burze, odnosno obveza ZSE isplati kupoprodajnu cijenu.

Kupoprodajni je ugovor potpisan sredinom ovog mjeseca, a tada je najavljeno i da bi, nakon odobrenja od strane regulatornih tijela u obje zemlje te provedbe potrebne dokapitalizacije ZSE, transakcija trebala biti realizirana u posljednjem kvartalu ove godine.

Ukoliko u dva kruga javne ponude budu upisane i uplaćene sve dionice, temeljni kapital Zagrebačke burze povećao bi se sa sadašnjih 40,4 milijuna na 46,4 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close