Zagrebačka banka povećala dobit na 565 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. srpanj 2014. u 16:26
Foto: Željko Lukunić / Pixsell

Neto prihod od kamata dosegnuo je 1,25 milijardi kuna što je 46 milijuna kuna ili 3,8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

Zagrebačka banka u prvom polugodištu ove godine ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 565 milijuna kuna, što je za 43,4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, pokazuju danas objavljeni nerevidirani bančini poslovni rezultati.

Poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom polugodištu povećani su na godišnjoj razini za 2,1 posto na 1,87 milijardi kuna, na što su najvećim dijelom pozitivno utjecali viši neto prihodi od kamata i provizija i naknada unatoč nižim prihodima od trgovanja, kaže se u izvješću.

Neto prihod od kamata dosegnuo je 1,25 milijardi kuna što je 46 milijuna kuna ili 3,8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

Istodobno, neto prihod od provizija i naknada iznosi 443 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 40 milijuna kuna ili 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Povećanje se tumači rastom prihoda od naknada za osiguranje te naknada za upravljanje imovinom, brokerskih i konzultantskih usluga, kao rezultat prihoda od aranžerskih naknada za izdanje obveznica Ministarstva financija u 2014. godini.

Ukupni troškovi bančina poslovanja, pak, iznose 817 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje 2013. godine smanjeni su za 16 milijuna kuna, tj. za 1,9 posto.

Za troškove vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke Zagrebačka banka je u prvom polugodištu izdvojila 358 milijuna kuna ili 163 milijuna kuna odnosno 31,3 posto manje nego lani.

Prema podacima iz izvješća, imovina Zagrebačke banke iznosi 103,4 milijarde kuna i smanjena je za 2,9 posto u odnosu na kraj prethodne godine. Neto likvidna imovina pritom iznosi 29,2 milijarde kuna i smanjena je za 6,2 posto u odnosu na kraj prošle godine, ponajviše kao rezultat smanjenja depozita kod bankarskih institucija te redovnog poslovanja, kaže se u izvješću.

Ujedno se navodi da neto krediti komitentima iznose 69,5 milijardi kuna i smanjeni su za 1,9 posto u odnosu na kraj prethodne godine, kao rezultat smanjene potražnje za kreditima uslijed razduživanja građana, povećanja nezaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka te niske razine investicijske aktivnosti i dobiti realnog sektora.

"Oporavak kreditne aktivnosti primjetan je u segmentu mikro i malih poduzeća dok je u segmentu srednjih i velikih poduzeća i stanovništva nastavljen trend smanjenja neto kredita pod utjecajem niske razine investicijske aktivnosti i smanjene potražnje za kreditima uslijed dugotrajne recesije, visoke stope nezaposlenosti i smanjenog raspoloživog dohotka. Amortizacija postojećeg portfelja kredita još uvijek znatno nadmašuje iznos novih plasmana", ističe se u izvješću.

Depoziti komitenata iznose 62,4 milijarde kuna i u odnosu na kraj 2013. godine smanjeni su za 2,3 posto, a dominantnim razlogom u Banci smatraju smanjenje depozita trgovačkih društava.

Na razini Grupe, Zagrebačka banka ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 628 milijuna kuna, što je za 149 milijuna kuna ili 31,1 posto više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Njezini poslovni prihodi dosegnuli su 2,389 milijardi kuna te su u odnosu na isto razdoblje 2013. godine veći za 19 milijuna kuna ili 0,8 posto, na što su najvećim dijelom pozitivno utjecali viši neto prihodi od kamata i provizija i naknada unatoč nižim prihodima od trgovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close