‘Zabrinuti smo za budućnost Đure Đakovića!’

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2013. u 10:17
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat poslao je priopćenje povodom negativnog polugodišnjeg učinka Đuro Đaković Grupe.

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat poslao je priopćenje povodom negativnog polugodišnjeg učinka Đuro Đaković Grupe. Priopćenje pod naslovom 'Nesposobna Vlada RH kao najveći dioničar, aktualna Uprava i Nadzorni odbor ĐĐHoldinga ponovo vraćaju Đuru Đakovića među gubitaše!' prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

"Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat u Đuro Đaković Grupi izražava duboko nezadovoljstvo javno obznanjenim negativnim poslovnim učincima u prvom polugodištu 2013. godine: konsolidiranom gubitku ĐĐ Grupe u iznosu od 29,5 milijuna kuna i gubitku čak i na razini Matice ĐĐHolding (-516 tisuća kuna), ponajprije uzrokovanog gotovo prepolovljenim ukupnim prihodom na razini ĐĐ Grupe (smanjenim za 45 posto u odnosu na prvu polovicu 2012.!). To je poražavajuća posljedica nedovoljne uposlenosti proizvodnih kapaciteta i sukladno tome neuspješnog upravljanja ĐĐ Grupom od uspostave aktualne Vlade RH i imenovanja nove Uprave i Nadzornog odbora ĐĐHoldinga, od svibnja 2012.godine.

Nakon službeno iskazanog gubitka ĐĐ Grupe po zaključnom računu za 2012. godinu od 3 milijuna kuna i prijedloga Glavnoj skupštini dioničara (zakazanoj za 28.kolovoza) za smanjenje temeljnog kapitala ĐĐHoldinga u iznosu od 64 milijuna kuna radi pokrića gubitaka iz prethodnih razdoblja, osobito zabrinjava nastavak negativnog poslovanja i u prva dva kvartala ove godine za što glavnu odgovornost snosi aktualna Uprava i Nadzorni odbor ĐĐHoldinga imenovani od strane Vlade RH kao zastupnika najvećeg dioničara.

Osnovni cilj SMH-IS u Đuri Đakoviću ostaje zadržati postojeća radna mjesta i razinu socijalnih prava za radnike ugovorenih u potpisanim kolektivnim ugovorim, a glavni preduvjet za to je puna zaposlenost proizvodnih kapaciteta koje nažalost još nema na vidiku. Unatoč brojnim naporima i obećanjima Uprave Holdinga još uvijek nema značajnijih izvoznih poslovnih iskoraka, a u realizaciji poslova na domaćem tržištu izostao je očekivani logistički doprinos Vlade RH u aktiviranju investicija, poglavito u modernizaciji HŽ-a i HEP-a i za potrebe MORH-a. Stoga smo zabrinuti za budućnost Đure Đakovića čiji radnici svakodnevno u kontaktu sa sindikalnim povjerenicima iskazuju razumljive strahove kako se ĐĐ namjerno slabi da bi se uništilo i ovo malo prerađivačke industrije što je ostalo u Slavoniji, a zaposlili kapaciteti u drugim dijelovima RH.

Želeći djelovati preventivno, strahujući da bi daljnje gomilanje gubitaka i nedostatna uposlenost mogli uskoro ozbiljno ugroziti poslovnu stabilnost ĐĐ Grupe, još uvijek nositelja razvoja metaloprerađivačke industrije u Slavoniji, opstojnost više od tisuću radnih mjesta i prava zaposlenih, Sindikat metalaca Hrvatske u ĐĐ već je u nekoliko navrata u proteklih godinu i pol na to javno upozoravao Upravu, Nadzorni odbor i Vladu RH. Nažalost bez očekivanih odjeka. Ukoliko se stanje ubrzo ne promijeni, preostat će nam samo pripreme sindikalnih akcija u dogovoru s radnicima.

Na kraju, podsjećamo na izjavu premijera Zorana Milanovića o preuzimanju odgovornosti Vlade RH za imenovanje Uprava i Nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima je država većinski ili najznačajniji dioničar. Zbog toga se Vlada RH ne može izuzeti od odgovornosti za vraćanje Đure Đakovića među gubitaše." 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Nemojt biti zabrinuti. Vode vas poslanici ove vlade, i ministara baz dana radnog staža u indstriji, Više portir u ĐĐ zna o strojarstvu i tržištu proizvoda od uhljbljnih stranačkih poslanika HNS-a. Uvodio ISO standard i pripremao formulare u wordu u Osijku pa se pojavio kao genijalac….majko mila koji krkan…nema on pojma o tržištu, tehnologiji nit o kupcima ĐĐ. Al eto kad krepa ĐĐ otpremnina će doći….

Zaboravila sam napisati da je naslov “pod navodnicima ” [emo_smijeh]

Kupujte ljudi dionice na ovakve vijesti….poslova sve više…članci sve
crnji…..dakle…

Tvrdim da bismo godišnje proizveli 100 milijuna dolara rezervnih dijelova samo za hidrocentrale koje smo mi sagradili da danas u Đuri Đakoviću umjesto kombajna i tenkova, koje nitko ne kupuje, imate proizvodnju hidromehaničke opreme.

http://www.business.hr/kompanije/oppenheim-najveci-je-problem-gospodarstva-sto-su-nam-banke-u-stranom-vlasnistvu

New Report

Close