Za smanjenje štetnih emisija 270 mlrd. eura

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2012. u 22:00

Ciljevi smanjenja emisije CO2 za 30 posto do 2020. godine stimulirali bi europsko gospodarstvo

Može li gospodarstvo održati ambiciozne ciljeve zaštite klime za europske zemlje? Mnogi stručnjaci strahuju da će posljedica dodatnih troškova i premještanja proizvodnje biti emisije u područjima gdje industrijski propisi gotovo ni ne postoje. No ne mora biti tako. Aktualno istraživanje koje je naručilo njemačko Ministarstvo okoliša pod nazivom “Novi put za rast Europe” dokazuje suprotno.

Neutralnost istraživanja je neupitna. Provela ga je skupina međunarodnih znanstvenika. Zaključak je istraživanja da bi ciljevi smanjenja emisije CO2 za 30 posto, umjesto za 20 posto, do 2020. dugoročno stimulirali europsko gospodarstvo. Udio u ulaganjima u BDP-u mogao bi se povećati s 18 na 22 posto. Moglo bi se otvoriti šest milijuna novih radnih mjesta. Ekonomska proizvodnja povećala bi se za 620 milijardi eura. Modeli koji su se ranije primjenjivali za odnos između mjera zaštite klime i ekonomskog rasta u obzir su uzimali ponajprije dva aspekta: zamjenu fosilnih goriva nositeljima obnovljive energije i smanjenje potrošnje energije. “Novi put za rast Europe” napušta takva razmišljanja. Prijašnje simulacije obično su zanemarivale ekonomske posljedice koje autori istraživanja smatraju važnima i koje ponekad mogu uzrokovati pozitivne nuspojave. To primjerice obuhvaća procese učenja koje su posljedica ulaganja u okoliš ili posljedice općenitih i pojedinačnih tehnoloških napredaka. Ulagači bi također očekivali nešto prihvatljivo zauzvrat, što stvara dodatni gospodarski pritisak i želju za inovacijama. Autori istraživanja uvrstili su navedene aspekte u svoj model i pretpostavljaju pozitivnu petlju povratne veze koja se sama pokreće i gospodarstvo usmjerava na “zeleni” put rasta. No da bi ovaj mehanizam funkcionirao EU bi morao izraditi konzistentne programe i mjere klimatske politike. Porezna olakšica trebala bi promicati želju za ulaganjima koja nemaju štetan učinak na klimu.

* Članak je uredio i pripremio za izdavanje u Hrvatskoj Dalibor Marković ing.el., voditelj prodaje automatizacijskih sustava u industriji koji se posljednjih godina intenzivno bavi pitanjima energetske učinkovitosti

Više na http://www.siemens.com/industryjournal

Komentirajte prvi

New Report

Close