Za regionalni razvoj iz EU bit će dostupno 15 mlrd. kuna

Autor: Majda Žujo,VLM , 24. svibanj 2011. u 22:00

Hrvatska će morati udvostručiti kapacitete za regionalni razvoj ako želi slijediti primjer Poljske i povući maksimalan iznos

Za provedbu politike regionalnog razvoja Europska unija će Hrvatskoj donijeti novi način razmišljanja i rada, upravljanje svim fondovima EU s jednog mjesta, potrebu za jačanjem i okrupnjavanjem regija te postupno spuštanje odgovornosti za provedbu regionalne politike: s nacionalne na regionalnu razinu.

Neujednačene regije
Poručio je to Božidar Pankretić, ministar regionalnog razvoja, prvog dana konferencije Dani regionalnog razvoja koja se jučer i danas održava u Šibeniku. Konferencija je organizirana radi promocije važnosti regionalnog razvoja u kontekstu pristupanja EU.“Regionalna politika je sa 37 posto proračuna jedna od tri najvažnije politike koje provodi EU”, istaknuo je Pankretić, dodavši da se više od regionalne politike izdvaja samo za poljoprivredne politike, no u idućoj financijskoj perspektivi taj će omjer prevagnuti u korist regionalnog razvoja. “Hrvatska je trenutno podijeljena na tri regije, a koliko je takva podjela dobro rješenje, sigurno će se još raspravljati u bliskoj budućnosti te će možda doći i do određenih prilagodbi”, poručio je Pankretić. Dodao je kako su naše regije u razvojnom smislu neujednačene, a znatne razlike vide se i unutar njih samih. Zbog toga je, naglasio je, važno koristiti sredstva koja su dostupna pretpristupnim programom IPA.

Ovisi o nama
“Pravila su zahtjevna, ali rezultati su nagrađujući”, poručio je i šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, dodavši da je na nama da iskoristimo te fondove na najjednostavniji, ali najučinkovitiji način. Kako najbolje koristiti sredstva Hrvatska bi mogla naučiti od Poljske koja je najviše novca iz fondova EU povukla upravo za regionalni razvoj, a njezine regije dobile su 16,6 milijardi eura. “Svi zajedno od državne, regionalne i lokalne sredine moramo realizirati više od 15 milijardi kuna da bismo ih u potpunosti iskoristili. Uzmemo li u obzir da je godišnji prosjek ulaganja od pet do osam milijardi kuna, jasno nam je da se kapaciteti moraju znatno pojačati”, zaključio je Pankretić.

Incident

Prosvjednica prekinula premijerku zbog EU
Premijerka Jadranka Kosor kazala je kako vjeruje da je završetak pregovora s EU krajem lipnja osvojiv cilj za Hrvatsku. Kraj premijerkina govora i poticaj na ulazak u EU nakratko je prekinut protestom jedne sudionice konferencije koja je glasno povikala protiv Europske unije: “Živjela suverena Hrvatska! Ne u EU!” No Kosor se nije dala smesti te je samo poručila da je to odraz demokratskog društva i da je postati 28 članica Unije ipak osnovni cilj.

Komentirajte prvi

New Report

Close