Za razvoj investicijskog ozračja 2,5 mil. eura

Autor: Ksenija Kale , 26. rujan 2011. u 22:00

Županijski timovi su zahvaljujući projektu ‘Razvoj investicijskog okruženja’ usvojili standarde najboljih praksi pružanja usluga ulagačima

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Delegacije Europske unije u Hrvatskoj jučer je održana završna svečanost IPA projekta “Razvoj investicijskog okruženja”. Riječ je o jednom od najkompleksnijih projekata tehničke pomoći financiranog iz pretpristupnog fonda EU IPA vrijednom 2,5 milijuna eura. Organizatori poručuju da je u projekt uključeno 20 županija s više od 230 predstavnika institucija na županijskoj razini uključujući županije, regionalne razvojne agencije i Hrvatsku gospodarsku komoru koji su aktivno sudjelovali u projektu i bitno unaprijedili znanja i vještine u području privlačenja ulaganja.

Razvijeni standardi
Na svečanosti zatvaranja ovoga projekta bili su i potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, predstavnici veleposlanstava, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, župani, predstavnici županija te predstavnici ostalih institucija na županijskoj razini koje su sudjelovale u projektu. Njima su tom prilikom uručeni certifikati za uspješno završen rad na projektu. Zahvaljujući ovom projektu županijski timovi razvili standarde najboljih praksi pružanja usluga ulagačima koji obuhvaćaju standarde za prikupljanje, usklađivanje i pružanje informacija ulagačima, dostupnost i uređenost ulagačkih lokacija te definiranje prioritetnih sektora i donošenje marketinške strategije županija za privlačenje izravnih ulaganja. U priopćenju se navodi da su tijekom 20 mjeseci trajanja projekta, članovi županijskih timova u suradnji s timom od 35 međunarodnih i lokalnih stručnjaka, uspješno pripremili dokumentaciju kako bi zadovoljili tražene standarde. Pored toga, održano je 57 seminara i radionica s ciljem prijenosa potrebnih znanja i vještina. Osam županija koje su sudjelovale u Osnovnom Programu certificiranja regija za ulaganja (ICPR), ocjenjivano je po tri standarda, a rezultati pokazuju kako je svaka županija certificirana s iznimnim uspjehom barem u jednom standardu. Sudjelovale su Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija koje su ocjenjivane po informacijskom, imovinskom i marketinškom standardu.

Iznimno uspješni
Među dvanaest županija koje su sudjelovale u Naprednom ICPR-u, čak četiri županije ostvarile su izniman uspjeh u sva četiri ocjenjivana standarda a sudjelovale su Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarske županija, a ocjenjivane su po informacijskom, imovinskom, marketinškom, te standardu investicijskog okruženja. Također se navodi da je u sklopu Outreach komponente provedeno deset kampanja ciljanog privlačenja stranih ulaganja. Predstavnicima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i članovima županijskih timova omogućeni su izravni posjeti ulagačima u svijetu, kojima su na 118 održanih sastanaka prezentirane mogućnosti ulaganja u Hrvatsku.

Činjenice

Više od 230 predstavnika
U projekt je bilo uključeno dvadeset županija sa više od 230 predstavnika institucija na županijskoj razini uključujući županije, regionalne razvojne agencije, Hrvatsku gospodarsku komoru i druge.

Priprema dokumentacije
U dvadeset mjeseci trajanja projekta članovi županijskih timova su u suradnji s 35 međunarodnih i lokalnih stručnjaka pripremili svu potrebnu dokumentaciju.

Seminari i radionice
U tom je vremenu održano ukupno 57 seminara i radionica kojima je cilj bio prijenos potrebnih znanja i vještina.

Komentirajte prvi

New Report

Close