Za promjenu ulagačke klime treba još nekoliko godina

Autor: Ana Blašković , 04. travanj 2012. u 22:00

Ključne poruke naših govornika su da lokalni lideri moraju komunicirati, kaže veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj James Foley

Sjedinjene Američke Države računaju na Hrvatsku kao stabilnog lidera u regiji i NATO-va saveznika. Premda je uspješno zaključila pregovore s Europskom unijom, još dosta posla ostalo je na ekonomskom planu i u provedbi reformi, posebno stvaranju povoljne investicijske klime. O promjenama u Hrvatskoj, rekapitulaciji protekle tri godine mandata i očekivanjima od nove vlade razgovaramo s američkim veleposlanikom Jamesom Foleyem, koji nakon ljeta napušta Zagreb i odlazi u Washington.

Kako biste ocijenili ovogodišnji Ron Brown Forum?
Izuzetno sam zadovoljan. Prošle smo godine doveli puno više poduzetnika iz SAD-a i prilično smo bili iskreni o problemima u jugoistočnoj Europi. Ti problemi muče cijeli svijet, a ove smo godine imali drukčiji fokus na njih i kako ih riješiti. Zadovoljan sam da smo imali sjajnu raspravu kako lokalna vlast, gradonačelnici i župani mogu odrediti strateška područja i potencijale te privući ulagače. Nadam se da lokalni dužnosnici uče jedni od drugih, neki gradonačelnici iz SAD-a rekli su mi da su ovdje čuli dobrih ideja koje će prezentirati kod kuće.

Koje su poruke foruma?
Ključne poruke naših govornika su da lokalni lideri moraju komunicirati. Taj proces započinje slušanjem, sastancima i razumijevanjem što građani žele i trebaju. Želje i potrebe katkad nisu iste, ali komuniciranje je nužno za konsenzus. Sljedeće je pitanje kako olakšati ulaganja i što lokalna vlast može učiniti da pomogne u ostvarenju investicija i kako da osigura da one zadovolje lokalne standarde, potrebe i želje. Zajednička tema svih prezentacija za mene je važnost liderstva. S liderstvom sve počinje, a to podrazumijeva ljude i njihove potrebe. Na kraju konferencije moram reći da sam vrlo optimističan i vjerujem da se konferencija sudionicima pokazala korisnom što nas motivira da ponovno razmislimo o forumu.

U Hrvatskoj ste tri godine, kako biste ocijenili ulagačku klimu? Jeste li uočili ikakve promjene otkad ste tu?
Teško je govoriti o konkretnim promjenama jer je to proces koji je u tijeku. Za konkretne rezultate trebat će još nekoliko godina. Jedna od promjena, otkad sam ja tu, jest golema svijest da postoje problemi u investicijskoj klimi, što u toj mjeri nije bio slučaj kad sam došao. Postojala je svijest, ali ne toliko na političkoj razini, kao ni u javnosti, što je preduvjet za buduće promjene. Najvažniji korak sada je provedba, no naglasio bih da i sada postoje dijelovi zemlje i gradonačelnici koji su već uspješni. Ne želim izdvajati konkretna imena, no neki imaju motivaciju da učine sve u njihovoj moći da privuku kompanije i investicije, a oni drugi sve brže uče na njihovim primjerima.

Kako biste ocijenili proteklih sto dana Vlade u gospodarskom smislu? Je li učinjeno dovoljno?
To je dobar početak i vjerujem da je u sto dana napravljeno puno. Ne vjerujem da bi premijer Zoran Milanović, kao ni potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, rekao da je dovoljno jer ima još dosta što želi ostvariti, obojica su svjesna da imaju puno posla. Optimističan sam da će uspjeti u provedbi reformi koje će Hrvatskoj donijeti prosperitet. Ključno je da nova Vlada poduzima korake na nacionalnoj razini da privuče ulagače. Tu vidim velik potencijal zato je 2012. vrlo važna godina za Hrvatsku. Znam da ima ponešto nestrpljivosti, ali sam optimističan jer Vlada ima volje i namjere da poduzme promjene koje će dobro pozicionirati Hrvatsku uoči ulaska u EU. Reći ću još ovo: jasno je da se ekonomska situacija neće promijeniti preko noći o čemu je Vlada bila iskrena.

Kako gledate na mogućnosti ruskih investicija u Hrvatsku i energetski sektor?
Energetski sektor je za Hrvatsku, kao i za Europu, ključan da se osigura raznolikost opskrbe i omogući sigurna opskrba energijom. Vjerujemo da će Hrvatska tom pitanju pristupiti strateški. Prepoznajemo da je Hrvatska otvorena ulagačima i da će se raspisati javni natječaji koji će biti otvoreni za konkurenciju iz Rusije i ostalih zemalja. To je bit slobodnog tržišta.

Uskoro vam istječe mandat, kako biste rekapitulirali vrijeme provedeno u Hrvatskoj?
Još ne bih podvlačio crtu jer smo na početku travnja, a prije odlaska nadam se da ću uživati u ljetu u Hrvatskoj. Američki diplomati mijenjaju se svake tri godine, nakon Hrvatske odlazim u Washington. Moglo bi se reći da je tri godine kratko razdoblje, meni kao ambasadoru čini se i prekratko jer volim Hrvatsku, ali ta promjena svake tri godine je dobra prilika za novog veleposlanika da preispita naše odnose i svježe promisli o novim prioritetima. To je vrlo dobra stvar.

Jeste li ispunili ciljeve?
Moji su ciljevi u Hrvatskoj u određenoj mjeri ispunjeni. Velik cilj koji sam dobio od državne tajnice Hillary Clinton bio je učiniti sve što je u mojoj moći da pomognem Hrvatskoj da završi pregovore o pristupanju Europskoj uniji. U tom smislu za mene je dobro krenuti dalje. Moj drugi cilj bila je ekonomija i zagovaranje reformi i poboljšavanje investicijske klime ne zato što to pogoduje američkim tvrtkama, nego zato što je to važno za hrvatski uspjeh. SAD računa na taj uspjeh Hrvatske jer je vidi kao lidera u ovoj važnoj regiji i našeg saveznika u NATO-u. Uza sve što je Hrvatska postigla u posljednjim godinama posljednji potez je ekonomija. Nadam se da sam na neki način pridonio napretku na tom području, no to je posao Hrvatske i nešto na čemu je nova Vlada počela raditi. Siguran sam da će moj nasljednik nastaviti te napore, kao i identificirati nove ciljeve što je uostalom i smisao promjena.

Forum kao prigoda

Ron Brown Forum nije zamišljen kao događaj koji se održava jedanput godišnje. Hoće li se održati i iduće godine?
Svakako je moguće. Budući da iduće godine više neću biti veleposlanik u Hrvatskoj, to neće biti moja odluka. Forum se ne mora održavati svake godine, ali smatramo da je vrijedna prilika u spomen na pokojnog Rona Browna i njegove kolege. Volio bih vidjeti dan kada nam Forum više neće trebati, kad će regija završiti s tranzicijom i biti mjesto prosperiteta i napredne ekonomske aktivnosti. Tada bi Forum mogao biti prigoda za okupljanje poslovnih ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close