Za projekt Tehnološkog parka Varaždin EU daje 90.000 eura

Autor: Ksenija Kale , 25. srpanj 2011. u 22:00

Cilj projekta FIDES je stvoriti okruženje koje će potaknuti inovacije i ‘start-up’ kompanije te donijeti nova radna mjesta i tehnološku inovativnost

Stvoriti okruženje koje će potaknuti inovacije i “start-up” kompanije te donijeti nova radna mjesta i tehnološku inovativnost hrvatskom gospodarstvu glavni je cilj projekta FIDES ukupno vrijednog 876.313 eura. Taj projekt koji provodi Tehnološki park Varaždin u inicijalnoj je fazi, a EU ga sufinancira s oko 90.000 eura u okviru programa prekogranične suradnje IPA Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. Traje 27 mjeseci, do 31. ožujka 2013., a partneri u projektu su BICRO, Fakultet organizacije i informatike i Znanstveno-tehnološki park u Rijeci.

Fondovi EU rješavaju probleme
Naglasak djelovanja varaždinskoga tehnološkog parka je na inovativnim tehnološkim poduzećima koja inkubacijskim procesom pomažu poduzećima u nastajanju, ali jednako tako i onima koja već postoje. Među ukupno tridesetak “stanara” toga tehnoparka je i tvrtka Arion koja se bavi solarnim sustavima te Ekobit za informatičko savjetovanje i razvoj softvera. Polovica ukupnog broja tih poduzeća u tehnoparku sada je u procesu inkubacije. “Zakon o tehnoparkovima u Hrvatskoj ne postoji jer država još nije prepoznala proces inkubacije. Tehnološki park Varaždin školski je primjer kako bi tehnopark trebao izgledati. Prepoznala ga je Svjetska banka i hrvatski BICRO koji su ga i sufinancirali kako bi postao inkubacijsko mjesto za nastanak tehnološki inovativnih tvrtki”, tvrdi Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin, jedinog, uza zagrebački, koji se bave određenim segmentom tehnologije. “Postoji mnogo problema koje pokušavamo riješiti aplicirajući na fondove EU, a u ovom trenutku provodimo europske projekte ukupne vrijednosti 3,5 milijuna eura. Zahvaljujući projektu FIDES, jednom od ukupno šest aktualnih projekata EU našega tehnološkog parka, napravit ćemo analizu stanja inkubacijskih institucija u Hrvatskoj te nastojati unaprijediti mehanizme potpore”, napominje.

Kao pozitivan navodi primjer Slovenije koja je prije Hrvatske prepoznala važnost inkubacije, poduprijevši je zakonom o tehnološkim parkovima.“Kada uvidimo da poduzetnik koji kod nas aplicira ima namjeru stvarati nova radna mjesta i tehnološku inovativnost u svojem projektu te ga prepoznamo kao ozbiljnog i zanimljivog, počinjemo s njime raditi. U procesu inkubacije kod nas se može smjestiti u zgradi od 3500 četvornih metara s odličnom infrastrukturom te mu pomažemo kao poduzetnički i stručni mentori”, naglašava Petrović. Dodaje da je stanovanje u prostorima za inkubaciju beneficirano, što znači da se kreće u prvoj godini od 100 posto beneficija pa do pete godine kada se postigne puna tržišna cijena. “To znači da u prvoj godini poduzetnik plaća 25% tržišne cijene, u drugoj 50%, u trećoj 75%, a u četvrtoj dođe na 100% te se tada testira je li spreman za tržište, odnosno može li nastaviti samostalno. Ako u četvrtoj godini nismo od njega napravili tvrtki, tada ga gasimo”, objašnjava Petrović, naglašavajući da poduzetnik osim fizičke infrastrukture dobiva i usluge mentorstva, vođenja, pomoći u vezi s porezima ili PDV-om.

Otvorili više od 350 radnih mjesta
“U Tehnološkom parku Varaždin ima dvjestotinjak radnih mjesta, a sveukupno smo ih do sada stvorili više od 350. Naši klijenti su poduzetnici koji se bave razvojem. Pokušavamo pronaći financiranje za takve tvrtke. Dosad smo u tehnoparku financirali između 25 i 30 projekata i nepovratno podijelili više od 700.000 eura za poduzetničke projekte”, zaključuje A. Petrović.

Komentirajte prvi

New Report

Close