Za postizanje europskih ciljeva Hrvatska mora uložiti 120 mlrd. kuna

Autor: Darko Bičak , 25. listopad 2012. u 22:01
Ministar Gordan Maras i Vesna Trnokop Tanta/PIX

Međunarodni gospodarsko-investicijski sajam razvoja, proizvodnje i investicija u zelenom gospodarstvu, okupio je više od 100 sudionika.

Da bi do 2020. Hrvatska imala 20 posto struje iz obnovljivih izvora, mora uložiti 120 milijardi kuna, kazao je Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, otvarajući trodnevnu konferenciju "Greenvest: Invest in green Croatia" koja je do subote održava u Zagrebu.

"Cilj nam je do 2020. udvostručiti proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (OIE), a za što će se samo u ovoj godini utrošiti 15-ak milijardi kuna. Planiramo do kraja desetljeća povećati proizvodnju struje iz OIE s 145 kilovata na 1000 stanovnika na više od 300 kilovata. Očekujem da će 2020. proizvodnja iz vjetroelektrana porasti s postojećih 130 na 1200 MW, a iz biomase s 140 na 420 megavata. U solarnoj energiji planiramo podići sadašnji kapacitet od 45 MW na više od 250 MW", kazao je Maras dodajući da je riječ o velikom investicijskom potencijalu za hrvatsko gospodarstvo. Najavio je i da će dogodine u poticajnim programima njegovog ministarstva osigurati dodatna sredstva za zelene tehnologije jer one mogu osigurati nova radna mjesta.

Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore također smatra da je zeleno gospodarstvo budućnost Hrvatske jer se jedino time smanjuju svi gubici u poslovnim procesima i zagađenje okoliša te unapređuje radni i životni prostor.Da su zeleni projekti u Hrvatskoj sve popularniji te da sve manje građana i tvrtki ekološke naknade doživljava kao namet, a više kao mogućnost da se pokrene nešto novo na korist gospodarstvu i društvu, potvrdila je i Marija Ščulac Domac, načelnica u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Ovaj Fond, ističe Ščulac Domac, ima godišnji prihod od gotovo milijardu kuna kojima može pokrenuti niz vrlo učinkovitih projekta u Hrvatskoj. FZOEU većinu novca, koji je prikupio od ekoloških naknada, ulaže u zaštitu okoliša, dok manji dio ide u energetsku učinkovitost. Najavila je da će tijekom studenoga biti raspisani natječaji za energetske projekte za javni sektor  i građane.

Projekti koji će se sufinacnirati novcem Fonda, maksimalno s udjelom od 30%, neće moći koristiti tržišno, odnosno struja iz njih se neće moći prodavati u elektro-energetski sustav HEP-a. Greenvest, prvi međunarodni gospodarsko-investicijski sajam razvoja, proizvodnje i investicija u zelenom gospodarstvu, okupio je u Zagrebu više od 100 sudionika kojima će  biti predstavljane zelene investicije privatnoga sektora u Hrvatskoj, vrijedne više od 850 milijuna eura. Tomislav Marjanović, ispred organizatora Saveza za energetiku Zagreba i tvrtke Energo Media Servis, istaknuo je da Hrvatske ima velike perspektive za jaču primjenu 'zelenih' investicija što potvrđuju i izlagači na sajmu svojim projektima.

Prilika

Obnovljivi izvori imaju što ponuditi

Mirela Holy, saborska zastupnica i ekološka aktivistica, smatra da u narednom razdoblju razvoj neće nužno značiti i rast, već da će se morati racionalnije trošiti postojeći potencijali. Poziva da se naša zemlja više okrene vlastitim kapaciteteima i vlasitoj pameti u proizvodnji hrane i energije. Hrvatska, kaže Holy, nema što ponuditi u velikim energetskim projektima, no zato s obnovljivim izvorima energije može puno napraviti.

Komentirajte prvi

New Report

Close