Za posao od 100 mil. dolara u Iranu treba im HBOR

Autor: Suzana Varošanec , 22. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Pregovori u završnici, traže uključivanje države i razvojne banke.

TŽV Gredelj ima potencijale puno veće od hrvatskog tržišta i zato se usmjerio na strana tržišta, a tako i na iransko, poručio je stečajni upravitelj Pero Hrkać nakon povratka iz Teherana, gdje je tvrtka prvi put izlagala na RAILEXPO-u, međunarodnom sajmu željezničke industrije.

Više od pola tog stečaja Gredelj je u potrazi za poslovnim prilikama u Iranu. Hrkać, naime, tvrdi da su pripreme za novu tržišnu utakmicu počele još za vrijeme sankcija, a sad je tvrtka na korak od velikog posla. Gredeljevi predstavnici susreli su se sa čelnicima najvećih iranskih željezničkih tvrtki, a njihov štand posjetio i Abbas Ahmad Akhoundi, iranski ministar transporta i željeznice. Pregovori o ulasku Gredelja na iransko tržište navodno su u završnici, što znači da je potrebno osigurati jamstva za financiranje. Stoga Hrkać traži uključivanje države i HBOR-a.

“Za najveće iranske tvrtke u željezničkoj industriji – to su Raja, Mapna, Taamloko i Wagonpars, pripremljeni su projekti na popravku i modernizaciji lokomotiva i putničkih vagona, a iznose više od 100 mil. dolara.

Značajan doprinos u pripremi dali su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministri nove hrvatske Vlade i HGK.

No, realizacija i potpisivanje ugovora znatno će ovisiti i o razumijevanju naše poslovne banke i HBOR-a”, kaže. Opisujući taj stečaj Hrkač navodi da su stečajno-upraviteljski poslovi “gotovo u cijelosti obavljeni već davno”.

Tvrtka se bori u tržišnoj utakmici u uvjetima pogoršane situacije, uz teret vlastitog restrukturiranja u stečaju. Sve su oblike restrukturiranja, osim vlasničkog, obavili, a već dugo imaju i različite modele vlasničkog restrukturiranja. Razrađuju ih Odbor vjerovnika i hipotekarni vjerovnici.

“Nadam se da će se uskoro usuglasiti oko modela”, kaže Hrkać. Po novome i zakon regulira koliko ukupno može trajati nastavak poslovanja u stečaju, pa vrijeme curi.

Komentirajte prvi

New Report

Close