Za Petrokemiju četiri neobvezujuće ponude, tri idu u drugi krug

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2014. u 16:01
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Sama činjenica da imamo tri ponuđača u drugom krugu mene osobno veseli. A mi smo jedan od većih dioničara”, kazao je Vrdoljak na upit novinara ima li kakvu poruku za dioničare Petrokemije.

Povjerenstvo za odabir strateškog partnera za Petrokemiju odlučilo je da od četiri pristigle neobvezujuće ponude u drugi krug idu tri ponuđača, čije se obvezujuće ponude očekuju do kraja velječe, izjavio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Petrokemija je o tome izvijestila na stranicama Zagrebačke burze.

Pristigle su četiri neobvezujuće ponude, a Povjerenstvo je odlučilo da tri ponuđača idu u drugi krug i očekujemo do kraja veljače, 28. veljače, obvezujuće ponude za ulazak strateškog partnera u kutinsku Petrokemiju, izjavio je Vrdoljak novinarima nakon sastanka Povjerenstva.

Dodao je kako je Povjerenstvu, Vladi, Ministarstvu i sindikatima prvi i osnovni cilj cijelog procesa zadržavanje proizvodnje, što je veća moguća uposlenost u Petrokemiji i novi investicijski ciklus u Kutini.

"Sama činjenica da imamo tri ponuđača u drugom krugu mene osobno veseli. A mi smo jedan od većih dioničara", kazao je Vrdoljak na upit novinara ima li kakvu poruku za dioničare Petrokemije.

Vrdoljak nije želio govoriti o imenima niti o detaljima neobvezujućih ponuda, a nije želio komentirati novinarsko pitanje što je s otkazima koje spominju neki mediji.

Iz kutinske Petrokemije su putem Zagrebačke burze izvjestili da je Povjerenstvo razmotrilo pristigle četiri neobvezujuće ponude, a u drugi krug za davanje obvezujućih ponuda za izbor strateškog partnera odabrana su tri ponuđača.

U idućem razdoblju ponuđači će obaviti dubinsko snimanje poslovanja Petrokemije, a obvezujuće ponude potencijalnih strateških partnera očekuju se do kraja veljače. Po okončanju procesa i na osnovu prijedloga Povjerenstva konačnu odluku donijet će skupština Petrokemije, navode iz te tvrtke.

Hrvatska je Vlada krajem srpnja prošle godine zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu. Udio države u Petrokemiji iznosi 43,83 posto.

Povjerenstvo za odabir strateškog partnera za Petrokemiju osnovano je 14. studenog prošle godine, a na čelu mu je ministar Vrdoljak.

Rok za podnošenje ponuda za odabir strateškog partnera za Petrokemiju istekao je jučer u 14 sati.

Da je predao neobvezujuću ponudu danas je priopćenjem potvrdio austrijski Borealis, vodeći europski proizvođač mineralnih gnojiva koji je u 2012. ostvario 7,5 milijardi eura prihoda od prodaje koji su rezultirali s 480 milijuna eura profita u toj godini. Ta tvrtka, sa sjedištem u Beču, posluje u više od 120 zemalja i zapošljava više od 5.300 ljudi diljem svijeta. Većinski vlasnik Boeralisa sa 64 posto kapitala je investicijski fond Abu Dhabi International Petroleum Investment Company (IPIC), a preostalih 36 posto drži austrijska naftna kompanija OMV.

Mediji su špekulirali da su za Petrokemiju, osim Borealisa, zainteresirani i poljska kemijska grupa Azoty te češki Agofert.

Komentari (1)
Pogledajte sve

evo kmerovci prodali još jednu državnu firmu strancima i kolonizatorima.sad će se posvađati kome ide finders fee.

neka se ugledaju u poljake kojima je država većinski vlasnik a pozitivno posluju.a borealis je isto državna tvrtka u kojoj arapi kolo vode.

New Report

Close