Za obrazovanje 1,8 milijuna eura

Autor: Ksenija Kale , 11. srpanj 2011. u 22:00

Cilj projekta je ojačati kapacitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanjaa u Hrvatskoj za pružanje modernih strukovnih kvalifikacija

Gospodarska kriza dodatno je povećala broj nezaposlenih. U proteklih nekoliko godina interes nezaposlenih za obrazovanjem znatno je povećan, što se ostvaruje i preko EU-projekata, istaknuto je na konferenciji pod nazivom “Usklađivanje strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada – predstavljanje profila sektora kao alata za planiranje kvalifikacija” održanoj prošloga petka u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, koju je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Agencija je korisnik dvogodišnjeg projekta “Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma” vrijednog 1,8 milijuna eura, koji traje do siječnja 2012., a financira ga Europska unija u sklopu Instrumenta pretpristupne pomoći IPA. Glavni je cilj toga projekta, koji je predstavio voditelj projektnog tima Jürgen Weiss, ojačati kapacitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Hrvatskoj za pružanje modernih strukovnih kvalifikacija privlačnih učenicima i traženih na tržištu rada. Taj projekt za zadatak ima poboljšati ulogu sektorskih vijeća i metodologiju razvoja kvalifikacija i kurikuluma, jačati kapacitete stručnjaka Agencije za strukovno obrazovanje te dati potporu razvoju strukovnih kvalifikacija. Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje, na konferenciji je naglasio važnost toga obrazovanja usklađenog s potrebama na tržištu te nužnost reguliranja mehanizma obrazovanja. Kristina Alerić, pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), ističe da su u praksi poslodavcima kod radnika ključni njihovo znanje i vještine, no da poslodavci u Hrvatskoj svoje potrebe za radnicima ne izražavaju dovoljno jasno. Nadalje, poslodavcima obično hitno treba radnik za neko radno mjesto, što ne ostavlja vremena HZZ-u da ga dovoljno brzo osposobi.

Komentirajte prvi

New Report

Close