Za modernizaciju HAKOM-a 700.000 eura iz programa IPA

Autor: Ksenija Kale , 19. rujan 2011. u 22:00

Riječ je o programu provedenom u okviru pretpristupnog programa EU IPA 2007.-2009. u okviru projekata nabave opreme i tehničke pomoći, ukupne vrijednosti 4,1 milijun eura

U organizaciji Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) i Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj prošloga tjedna u zagrebačkom hotelu Dubrovnik predstavljeni su rezultati projekta “Jačanje institucionalnih i administrativnih kapaciteta Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije” vrijednog oko 700.000 eura. Okupljenima se tom prilikom obratio Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća HAKOM-a te Dimitrios Kalogeras, predstavnik Delegacije EU u Hrvatskoj. Krvišek kaže da je ovaj je projekt za cilj imao osuvremeniti HAKOM kako bi pružio kvalitetne informacije i svima omogućio da se koriste uslugama agencije.

Dobili stručna znanja
Riječ je o programu provedenom u okviru pretpristupnog programa Europske unije za Hrvatsku-EU IPA 2007.-2009. u okviru projekata nabave opreme i tehničke pomoći, ukupne vrijednosti 4,1 milijun eura. Svrha projekta je pružanje konkretnih stručnih znanja te poboljšati sposobnost zaposlenih kroz izradu strategije razvoja ljudskih potencijala i provedbu potrebne izobrazbe. Provedba projekta tehničke pomoći počela je u ožujku 2010., a trajala je 18 mjeseci, do rujna ove godine. Projekt je bio usmjeren na podršku operativnoj sposobnosti HAKOM-a i osiguranje sposobnosti nadziranja provedbe pravne stečevine EU. Rezultirao je izradom analiza mjerodavnih tržišta, regulatornog računovodstva i ostalih područja od interesa. Pored toga, projekt je pridonio i razvoju stručnih znanja na području djelovanja HAKOM-a te poboljšanju operativnih kapaciteta zaposlenika regulatora, poručuju u agenciji. Prema rezultatima istraživanju tržišta provedenog u sklopu projekta, većina kućanstava u Hrvatskoj i dalje koristi usluge nepokretne telefonske mreže. Nadalje, 91,4% građana koristi mobilne telefone koje većinom koriste za razgovore i slanje poruka.Nakon predstavljanja rezultata projekta održana je panel rasprava pod nazivom “Perspektive regulacije nove generacije telekomunikacijskih mreža u Republici Hrvatskoj”. Na panelu su raspravljali Juraj Mužina, član Vijeća HAKOM-a, Domagoj Jurjević, rukovoditelj Odjela analize tržišta u HAKOM-u, Siniša Đuranović, operativni direktor HT-a, Igor Barlek, rukovoditelj Odjela interkonekcije i regulatornih poslova i prokurist Vipneta, Goran Jovičić, član Uprave Optima Telekoma te Gordan Ježić, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Važna ulaganja u IT
Okupljeni su tom prilikom govorili o troškovima pristupa mrežama nove generacije-NGN, o održavanju neutralnosti mreže te o troškovnoj učinkovitosti. Bilo je riječi i o javno dostupnim telefonskim uslugama na nepokretnim lokacijama te o ujednačenim tarifama za osnovne telefonske usluge. Složili su se kako je važno i dalje ulagati u razvoj IT tehnologije s ciljem poticanja tržišnog natjecanja i otvaranja novih radnih mjesta.

Istraživanje

Najzastupljeniji ADSL
Gotovo 70 posto kućanstava u Hrvatskoj ima pristup internetu, od čega 76 posto koristi širokopojasni pristup. Širokopojasni pristup internetu putem ADSL tehnologije je najzastupljeniji način, a iza toga slijede pristupi putem kabelskih mreža te ostale tehnologije. Vrlo velik broj priključaka se ostvaruje i putem mobilnih mreža te je prema posljednjim podacima iz drugog tromjesečja broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih mreža dosegnuo 8,91 posto gustoće u odnosu na broj stanovnika Hrvatske, a što je iznad prosjeka EU, ističu u HAKOM-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close