Za marasku pola milijuna eura

Autor: Božica Babić , 05. srpanj 2012. u 22:00

Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane, projekt izveden financiranjem iz pretpristupnog fonda IPA III C (regionalni razvoj), prezentiran je jučer u Zadru struci, gospodarstvenicima te voćarima koji se bave uzgojem autohtone sorte višnje maraske.

Voditeljica projekta, profesorica na Prehrambeno biotehnološkom fakuletetu Sveučilišta u Zagrebu Verica Dragović-Uzelac, podsjetila je da na fakultetu višnju marasku i kvalitetu njezinih sastojaka ispituju još od 2005. godine. Rezultati do kojih su došli u suradnji s tvrtkom Maraska iz Zadra, Institutom Ruđer Bošković te Kliničkim bolničkim centrom “Sestre milosrdnice”, koji je provodio kliničke studije, motivirao ih je da se prijave za dobivanje sredstava iz IPA-e. Nakon odobrenja projekta 2010. godine krenula je realizacija za koju su dobili 496,8 tisuća eura, od čega je 72,5 posto uplaćeno iz IPA-e, tj. od Europske unije, a 27,5 i iz proračuna Ministarstva znanosti. Od ukupnih prihoda 70% je utrošeno za nabavu sofisticirane opreme za laboratorij Centra za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju PBF-a u Zadru. Samo jedan od strojeva koji se koristi za nadzor kvalitete višnje maraske stajao je 187.000 eura. Dragović-Uzelac je naglasila da su kroz provedbu projekta održane i četiri radionice za edukaciju voćara i predstavnika gospodarstvenika zainteresiranih za primjenu njihovih rezultata. Riječ je za sada, kaže Dragović-Uzelac, o mogućnostima proizvodnje sušene višnje i dobivanja praha iz soka maraske. Oba proizvoda su zanimljiva za prehrambenu industriju i već ima najava da bi zadarska tvrtka Maraska i pojedine kompanije iz koncerna Agrokor bile spremne za suradnju s fakultetom. Jamnica planira investirati novac u vlastitu opremu kako bi mogla primijeniti praškasti proizvod.

Komentirajte prvi

New Report

Close