Za kombije i presretače povukli 256.000 eura

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 24. listopad 2011. u 22:00

Od devet kombi vozila pet vozila namijenjeno je MUP-u, a četiri inspekcijskoj službi MMPI-a, sedam škoda bit će presretači na hrvatskim prometnicama

Europska unija je u sklopu programa IPA “Jačanje inspekcijske službe za kontrolu vozila u vrijeme vožnje i kontrolu vozila kod prijevoznika” financirala veći dio nabave 16 službenih vozila za obavljanje inspekcijskog nadzora na cestama. Projekt je vrijedan 2,2 milijuna eura, dok cijena vozila i opreme iznosi 340.950 eura. Od toga je 255.712 eura povučeno iz fondova EU, a ostatak financiran iz državnog proračuna.

“Ulaskom u EU pomaknut će se granice schengenske zone te će tada posebno biti potreban nadzor na cestama”, kaže Ivica Perović, državni tajnik za prometnu infrastrukturu. Projekt je isporučeno devet kombija, od kojih je pet namijenjeno MUP-u za kontrolu digitalnih tahografa, kontrolu vremena vožnje te kontrolu vozila koja prevoze opasne tvari. Četiri kombija namijenjena su Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za njihovu inspekcijsku službu. Vozila je isporučila slovenska tvrtka Dat-Con, a provedba projekta trajala je 13 mjeseci. Također je nabavljeno sedam službenih Škodinih automobila koji će biti u službi presretača na hrvatskim cestama. U sklopu IPA projekta unapređenja rada inspekcijske službe i kontrole na cestama proveden je i “twinning” projekt izgradnje institucionalnih kapaciteta te osigurana tehnička pomoć, odnosno izgradnja baze podataka. Richard Masa, šef Odjela za provedbu projekata EU u Hrvatskoj, kaže da je nabava ovih vozila potrebna da se smanji broj nesreća na cestama. “Milijun ljudi pogine godišnje u svijetu u automobilskim nesrećama, a više od 50 milijuna ih bude ozlijeđeno. Procjenjuje se da 20 posto prometnih nezgoda uzrokuje umor vozača. U razvijenijim zemljama, gdje je sigurnost na višem stupnju, ima i manje nesreća”, govori Masa. Hrvatskoj bi trebale biti, kaže, tri stvari primarne. Prva je da se uspostavi strukturna suradnja sa zemljama članicama EU kako bi Hrvatska od njih preuzela neke sigurnosne mjere. Druga je da se razradi strategija prve pomoći i pomoći u ozljedama, a treće jest unapređenje sigurnosnih mjera ranjivih skupina, među kojima se pozornost skreće na motoriste koji, kako kaže, najviše stradaju u prometnim nesrećama.Svečana primopredaja održana je u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture gdje je na parkiralištu Ministarstva bilo poredano svih 16 vozila. Inače, ovaj projekt nadogradnje voznog parka kontrolnih službi započeo je u lipnju 2010. godine, a završio u srpnju 2011. godine.

O IPA programu

Na raspolaganju 11 mlrd. eura
Instrument pristupne pomoći (IPA) program je koji služi pretpristupnoj pomoći Hrvatskoj u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Ukupna vrijednost ovog programa jest 11,468 milijardi eura. U sklopu projekata prometne politike IPA programa jest i “Jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta radi osiguranja učinkovitog obavljanja aktivnosti Agencije za civilno zrakoplovstvo i Agencije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova” vrijedan 1,4 mil. eura. Europska unija financira 1,3 mil. eura ovog programa namijenjenog nabavi opreme za Agenciju za civilno zrakoplovstvo i Agenciju za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda zrakoplova.

Komentirajte prvi

New Report

Close